Orbanova stranka Fidesz ima v Evropskem parlamentu 12 poslancev. Foto: EPA
Orbanova stranka Fidesz ima v Evropskem parlamentu 12 poslancev. Foto: EPA

Evropski poslanec Franc Bogovič je spreminjanje poslovnika Evropske ljudske stranke (EPP) v kontekstu Fidesza, stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana, označil za nekonstruktivno. Evropska poslanka Ljudmila Novak pa poudarja, da je ena od predlagateljev sprememb, ki jih bo torej podprla.

Bogovič (SLS/EPP) je v izjavi za Slovensko tiskovno agencijo izrazil obžalovanje, da spremembe poslovnika skupine EPP-ja potekajo v kontekstu konkretnega primera Fidesza, saj da je to nekonstruktivno. Takšno spolitizirano spreminjanje pravil po njegovem mnenju tudi slabi EPP, kar je v primarnem interesu politične konkurence.

Predvsem pa evropski poslanec obžaluje, da nekateri poslanski kolegi še vedno ne razumejo specifik, s katerimi se soočajo nekatere delegacije EPP-ja iz mlajših demokracij in držav, ki "so se komaj pred 30 leti izvile iz primeža komunizma", in "padajo na finto" očitkov evropske levice.

Sorodna novica Evropska ljudska stranka (EPP) bi lahko iz skupine izključila celotno delegacijo Fidesza

Zaradi prevelikih razhajanj "brezglavo glasovanje v tem trenutku nikakor ne more biti najbolj preudarno, tudi če se s spremembami načeloma strinjamo", je še dejal evropski poslanec. Ob tem je pozval k rešitvi, ki bo bolj premišljena in sprejemljiva za vse delegacije.

Ob morebitnem izstopu Fidesza iz EPP-ja bodo v SLS-u ostali trdni člen stranke, saj ta nima alternative, še pravi Bogovič, ki sicer ne vidi razloga, zakaj bi politična skupina EPP prevzemala pobudo pri reševanju sporov z Orbanom in Fideszom, saj mora rešitev poiskati predsednik stranke Donald Tusk.

Ljudmila Novak (NSi/EPP) je pred srednim glasovanjem za STA povedala, da je ena od predlagateljev sprememb poslovnika politične skupine EPP in bo zato te spremembe podprla. Ne glede na razvoj dogodkov, ki ga je sicer težko napovedovati, pa bo ostala v politični skupini EPP.

Na vprašanje, ali bo ob morebitnem glasovanju o izključitvi oziroma zamrznitvi pravic Fidesza prvo oziroma drugo možnost podprla, je odgovorila, da je treba najprej počakati, da se glasovanje o tem dejansko zgodi. V sredo je namreč predvideno le glasovanje o spremembi poslovnika.

Orban napovedal izstop v primeru sprememb poslovnika

Sorodna novica Pobegli evroposlanec v bruseljski orgiji tesni Orbanov sodelavec

O tem, kaj bo v sredo storil Orban, ki je napovedal, da bo ob morebitni potrditvi sprememb poslovnika sam umaknil Fidesz iz politične skupine EPP, Novakova ne želi ugibati, saj to vesta samo Orban in Fidesz.

Za komentar dogajanja v povezavi s Fideszom in EPP-jem je STA prosil tudi evropska poslanca Romano Tomc in Milana Zvera iz vrst SDS-a, ki sta preostala slovenska člana politične skupine EPP, a odziva še niso prejeli.

Politična skupina EPP bo v sredo glasovala o spremembi poslovnika, ki naj bi vodila v izključitev ali zamrznitev pravic članov Fidesza. Pričakuje se podpora spremembi. Vprašanje pa je, ali bo Fidesz nato sam izstopil iz EPP-ja ali bo pozneje sledilo glasovanje o njegovi izključitvi oziroma zamrznitvi pravic.

Desnosredinska stranka EPP, najvplivnejša evropska politična družina, je sicer marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza, a njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del politične skupine EPP v Evropskem parlamentu.