Viktor Orban je že večkrat zagrozil, da bo Fidesz zapustil EPP. Foto: EPA
Viktor Orban je že večkrat zagrozil, da bo Fidesz zapustil EPP. Foto: EPA

Dogovor so v petek za zaprtimi vrati dosegli vodja skupine EPP-ja Manfred Weber ter vodje nacionalnih delegacij EPP-ja v Evropskem parlamentu. Nova pravila bi EPP-ju omogočila izključitev ‒ po pisanju bruseljskega biltena Politico začasno, po poročanju nemške tiskovne agencije DPA pa tudi dokončno ‒ celotne nacionalne delegacije in ne le posameznih evropskih poslancev.

Novosti bo, tako je po pisanju Politica vsaj pričakovati, na srečanju skupine EPP-ja to sredo podprla potrebna dvotretjinska večina. In potem ko bodo potrjena, naj bi bila začasna izključitev 12-članske delegacije Fidesza v Evropskem parlamentu le še vprašanje časa. Točen datum, kdaj naj bi o njej odločali, sicer še ni določen, verjetno pa bi to sledilo v nekaj tednih. Po poročanju DPA-ja naj bi za izključitev delegacije v nekaterih primerih zadostovala že 50-odstotna večina glasov.

Če se bosta obe glasovanji res iztekli tako, kot napovedujejo, bo to pomemben premik v odnosih med na Madžarskem vladajočo stranko ter njeno desnosredinsko evropsko politično družino. Ta odnos je sicer že dolgo napet, jabolko spora med vodstvom EPP-ja in njenimi sredinskimi člani na eni ter predstavniki Fidesza na drugi strani pa so kritike na račun vladavine prava ter širše kršitve evropskih vrednot na Madžarskem.

Stranka EPP je članstvo Fidesza zamrznila že marca 2019, leto dni pozneje pa je ta ukrep podaljšala za nedoločen čas. A njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del skupine EPP-ja v Evropskem parlamentu, čeprav mnogim to ni bilo po volji. Kapljo čez rob naj bi decembra prilil evropski poslanec Fidesza Tamas Deutsch, ki je izjave Manfreda Webra primerjal s slogani nacističnega gestapa in nekdanje madžarske komunistične tajne službe.

Takrat so nato spet stekla prizadevanja za spremembo že omenjenih pravil o začasni izključitvi celotne delegacije, piše Politico. Prejšnji poskusi za izključitev Fidesza so propadli predvsem zaradi nepripravljenosti evropskih poslancev iz vrst nemških krščanskih demokratov CDU in njihovih bavarskih kolegov CSU, da bi jih podprli, še dodaja Politico.

Fidesz ima v evropskem parlamentu 12 poslancev, tako da bi se prednost EPP-ja pred socialisti zmanjšala. Foto: EPA
Fidesz ima v evropskem parlamentu 12 poslancev, tako da bi se prednost EPP-ja pred socialisti zmanjšala. Foto: EPA

Madžarski premier se je v pismu, ki ga je podpredsednica Fidesza Katalin Novak v nedeljo objavila na Twitterju, že odzval na načrte, ki se kujejo v Bruslju, in pri tem sam zagrozil z umikom Fidesza iz skupine EPP v Evropskem parlamentu.

Bo Fidesz sam izstopil iz EPP-ja?

Če bo skupina EPP sledila predlogu vodstva in dejansko spremenila postopkovna pravila, kar bi vodilo v "pravno vprašljivo izključitev naših izvoljenih poslancev v skupini EPP", se Fidesz ne bo več "počutil obvezanega, da ostane v tej skupini", je v pismu Webru med drugim zapisal Orban. Kot gre razumeti, bi tako delegacija Fidesza v Evropskem parlamentu iz skupine EPP-ja izstopila sama, še preden bi glasovali o njeni izključitvi.

Orban je sicer v pismu tudi kritiziral EPP, ki da se že dolgo spopada s "krizo vodenja in politično krizo". Fidesz je zato predlagal "vrnitev nazaj k dediščini" njenega ustanovitelja in nekdanjega voditelja Wilfrieda Martensa. Že vse od leta 2019 EPP obljublja "globoko notranjo razpravo" o svoji prihodnosti, a te ni bilo, namesto tega pa zdaj, namesto da bi se osredotočila na skupen boj s pandemijo novega koronavirusa, hiti s spreminjanjem notranjih pravil, je še dodal.