Britanska zunanja ministrica Liz Truss. Foto: EPA
Britanska zunanja ministrica Liz Truss. Foto: EPA

"Naša želja ostaja s pogajanji dosežena rešitev z Evropsko unijo," je dejala Liz Truss, a ob tem opozorila, da politične razmere na Severnem Irskem zahtevajo hitro ukrepanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severnoirski protokol je del izkupička pogajanj glede odnosov med EU-jem in Združenim kraljestvom po brexitu oziroma izstopu te države iz Unije. Podpisan je bil ločeno od trgovinskega dogovora med Londonom in Brusljem, ker je Irska edina članica EU-ja, ki si deli kopensko mejo z Združenim kraljestvom.

S protokolom sta želeli strani preprečiti vrnitev strogega nadzora na meji med Irsko in Severno Irsko in se tako izogniti vrnitvi v čas sektaškega nasilja na otoku. Zato na meji Severne Irske z Irsko ni carinskega nadzora, je pa zato nadzora deležno vse blago, ko iz preostalih delov Združenega kraljestva prispe na Severno Irsko.

Ta dogovor je zdaj ogrožen, saj največja unionistična stranka na delu irskega otoka pod upravo Londona DUP svoj vstop v severnoirsko vlado pogojuje s spremembami protokola. DUP s svojimi ravnanji onemogoča delo parlamenta v Belfastu in oblikovanje nove vlade pod vodstvom irske republikanske stranke Sinn Fein.

Po besedah ministrice Truss bi Združeno kraljestvo v skladu z novim načrtom ustvarilo "zeleni kanal" za britanske trgovce, ki pošiljajo dobrine v Severno Irsko in ki ob tem ne bi bili dolžni prijavljati prometa pri carini EU-ja.

Po tem načrtu bi namreč to morali storiti samo trgovci, ki bi želeli poslovati znotraj enotnega evropskega trga na Irskem. Ministrica Truss je ob tem dejala, da bi EU imel na voljo dostop do vseh podatkov v živo, pri čemer je obljubila resne kazni za podjetja, ki bi poskušala izigrati nov režim.

Bruselj in Dublin zaskrbljena

Podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je v pisnem odzivu sporočil, da Bruselj prepoznava praktične težave pri implementaciji protokola, in dodal, da je EU pripravljen na nova pogajanja o rešitvah, a le v mejah obstoječega dogovora, še navaja AFP.

Irski zunanji minister Simon Coveney je bil prav tako kritičen do izjav britanske zunanje ministrice. Coveney je ob tem opozoril, da bodo takšne poteze le še dodatno otežile iskanje sprejemljivih rešitev.

Liz Truss je zavrnila očitke o kršenju mednarodnega prava z enostranskimi potezami, rekoč, da je britanska vlada poskušala v dobri veri implementirati sporazum, a jo je pri tem ovirala nefleksibilnost EU-ja.

London bi črtal dele tako imenovanega severnoirskega protokola