Rok za izstop Velike Britanije iz Evropske unije je 29. marec leta 2019. Foto: Reuters
Rok za izstop Velike Britanije iz Evropske unije je 29. marec leta 2019. Foto: Reuters

Kot poroča britanski časopis Sunday Times, naj bi Velika Britanija in Evropska unija tako rešili vprašanje meje na irskem otoku, ki je še vedno eno najbolj spornih vprašanj v pogajanjih o brexitu.

Po navedbah virov je britanska premierka Theresa May od Bruslja dobila zagotovila, da bo lahko po brexitu Otok v celoti ostal v carinski uniji, navaja časnik. To bo zapisano tudi v ločitvenem sporazumu.

Članstvo v carinski uniji bo časovno omejeno, kar bodo določili tudi v posebni klavzuli dogovora. S tem bi si lahko vlada v britanskem parlamentu zagotovila podporo dogovoru.

Dogovorili so se še, da bodo nadzor nad dobrinami opravljali v tovarnah in trgovinah, ne na meji.

London: Gre za ugibanja
V kabinetu britanske premierke niso želeli potrditi dogovora. Zatrdili so, da gre za ugibanja. Vlada naj bi sicer o tem razpravljala v začetku prihodnjega tedna.

Če navedbe časnika držijo, sta pogajalski strani dosegli dogovor o meji med Irsko in Severno Irsko, ki je eno najbolj spornih vprašanj v pogajanjih. Doslej se je Evropska unija zavzemala za to, da bi samo Severna Irska ostala del carinske unije in notranjega trga, če oziroma dokler se ne bi dogovorili za boljšo možnost.