London se pripravlja na izstop iz Unije brez dogovora. Foto: Reuters
London se pripravlja na izstop iz Unije brez dogovora. Foto: Reuters

Britansko notranje ministrstvo je sporočilo, da bodo v "prehodnem obdobju" po brexitu, predvidenem 29. marca, državljani članic Evropskega gospodarskega prostora in Švice ter njihovi družinski člani v Veliki Britaniji lahko delali, študirali ali bivali tako kot zdaj, po treh mesecih pa bodo morali zaprositi za evropsko začasno dovoljenje za bivanje, ki bo veljalo tri leta. Izjema bodo državljani Irske, ki jim za to dovoljenje ne bo treba zaprositi.

Po besedah britanskega notranjega ministra Sajida Javida gre za "praktičen pristop", ki bi zmanjšal motnje in zagotovil, da bo poslovanje v Veliki Britaniji potekalo nemoteno.

Državljani EU-ja, ki bi želeli v Veliki Britaniji ostati več kot tri leta, bodo morali vložiti novo prošnjo v skladu s prihodnjim imigracijskim sistemom, ki naj bi začel delovati leta 2021.

Kot je še dodal Javid, pa nova pravila ne bodo veljala za državljane EU-ja, ki bodo v Veliko Britanijo prišli pred brexitom. "Želimo, da ti ostanejo in zelo jih cenimo," je poudaril minister.

Britanski parlament bo po zavrnitvi ločitvenega sporazuma, ki ga je britanska vlada izpogajala z EU-jem, zvečer glasoval o amandmajih sporazuma. Premierka Theresa May je medtem dejala, da bo čez dan govorila s ključnimi voditelji v EU-ju glede obnove pogajanj o dogovoru o brexitu. EU je sicer že izključil spremembe pravnega besedila, o katerem so se v Uniji že dogovorili s Thereso May.

Bruselj predlagal krizne ukrepe

Evropska komisija je zaradi negotove usode sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu že sredi decembra lani predlagala štirinajst kriznih ukrepov v primeru brexita brez dogovora, med drugim na področju pravic državljanov.

Unija tako med drugim britanskim državljanom, ki živijo v 27 članicah Unije, obljublja, da bodo še naprej uživali svoje pravice, če bo enako zagotovila Velika Britanija za državljane Unije.

V primeru urejenega izstopa bo pravice 4,5 milijona državljanov na obeh straneh Rokavskega preliva urejal ločitveni sporazum. Državljani, ki bodo na dan izteka prehodnega obdobja v Veliki Britaniji oziroma v EU-ju, bodo lahko tam še naprej prebivali, delali in študirali pod enakimi pogoji kot pred tem. Ohranili bodo pravice do zdravstvenega varstva, pokojnin in drugih socialnih prejemkov.

Sporazum predvideva tudi preprost postopek za pridobitev posebnega statusa za bivanje v Veliki Britaniji, s podobnimi stroški kot za pridobitev primerljivega britanskega dokumenta. Imetniki stalnega dovoljenja za bivanje v času izstopa bodo lahko ta dokument dobili brezplačno.

Bo zaradi brexita umrlo več Britancev?

Strokovnjaki medtem svarijo, da bi lahko v Veliki Britaniji zaradi izstopa iz Unije v prihodnjih desetletjih zaradi kapi in infarktov umrlo na tisoče ljudi več. Te ugotovitve utemeljujejo z zvišanjem cen uvoženega sadja in zelenjave.

Premierka Theresa May želi obnovo pogajanj o dogovoru o brexitu, kar v EU-ju zavračajo. Foto: Reuters
Premierka Theresa May želi obnovo pogajanj o dogovoru o brexitu, kar v EU-ju zavračajo. Foto: Reuters

V Veliki Britaniji so močno odvisni od uvoza hrane, predvsem sadja in zelenjave, študija, ki so jo danes objavili v strokovni reviji BJM, pa napoveduje, da bo vsakršen brexit vodil v obširen upad njunega uživanja. To pa je povezano z dolgotrajnimi tveganji za zdravje prebivalstva, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V primeru brexita brez dogovora znanstveniki z londonskega kraljevega kolidža za Anglijo predvidevajo do 12.400 dodatnih smrti zaradi kardiovaskularnih bolezni v prihodnjih desetih letih oziroma med letoma 2021 in 2030.

A tudi v primeru prostotrgovinskega dogovora z EU-jem ocenjujejo, da bo prišlo do 6.000 smrti več zaradi kapi in infarktov, je povedal glavni avtor študije Christopher Millet.
Po podatkih Britanske fundacije za srce sicer v Veliki Britaniji zaradi kardiovaskularnih bolezni vsako letu umre okoli 42.000 ljudi.

Cena banan naj bi se zvišala za do 17 odstotkov, cena pomaranč pa za do 14 odstotkov, je dejal Millet. Sadje in zelenjava vsebujeta ključna hranila ‒ vlaknine, vitamine, minerale in antioksidante. Ti glede na rezultate več študij pomagajo pri ohranjanju zdravega srčno-žilnega sistema.