Orban je zagrozil, da bo Madžarska onemogočila začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino. Foto: Reuters
Orban je zagrozil, da bo Madžarska onemogočila začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino. Foto: Reuters

Pri tem ji ne bo treba izpolniti nobenih pogojev.

Potem ko je pred dvema tednoma Evropska komisija podala pozitivno oceno 10,4 milijarde evrov vrednega madžarskega načrta za okrevanje in odpornost, so tega potrdili še finančni ministri držav članic. Štirje so se glasovanja vzdržali.

Spremenjeni načrt vključuje tudi poglavje REPowerEU, katerega namen sta zmanjšanje odvisnosti od ruskih energentov in pospešitev zelenega prehoda. To poglavje je vredno 4,6 milijarde evrov, pri čemer pa bo lahko Budimpešta zdaj, ko so načrt potrdile še članice, prejela nekaj manj kot 920 milijonov evrov predplačila.

Brez izpolnitve 27 "supermejnikov"

Pri tem ji ne bo treba izpolniti t. i. 27 supermejnikov, kar je sicer pogoj za izplačilo sredstev Madžarski iz sklada za okrevanje, so že ob objavi pozitivne ocene načrta pojasnili na komisiji.

Kot je poudaril izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, bodo sredstva, izplačana v okviru predplačila, odšteli od rednih izplačil iz sklada. Če izplačil ne bo dovolj ali pa jih sploh ne bodo izvedli, kar pomeni, da predplačila ne bodo mogli odšteti, pa bo morala Madžarska ta sredstva oziroma del njih vrniti.

Pred kakršnim koli izplačilom rednih sredstev bo morala namreč Budimpešta izpolniti omenjenih 27 pogojev, kar med drugim vključuje ukrepe na področjih neodvisnosti pravosodja, boja proti korupciji in transparentnosti javnega naročanja.

V Bruslju ob tem zatrjujejo, da pri odobritvi načrta in s tem izplačila določene vsote evropskih sredstev ne gre za popuščanje madžarskemu premierju Viktorju Orbanu, ki je med drugim zagrozil, da bo na vrhu EU-ja prihodnji teden onemogočil začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino. "Delo Komisije mora temeljiti na evropskih uredbah, in ne na političnem razmisleku," je poudaril Dombrovskis.