V EU je iz Ukrajine prišlo več milijonov ton žita, ki znižuje vrednost lokalno pridelanega. Foto: EPA
V EU je iz Ukrajine prišlo več milijonov ton žita, ki znižuje vrednost lokalno pridelanega. Foto: EPA

Evropska komisija je v sredo po srečanju kmetijskih ministrov prizadetih držav s komisarjem za trgovino Valdisom Dombrovskisom uvedla "zaščitne ukrepe" glede uvoza pšenice, koruze, sončničnih semen in ogrščice.

Bolgarija, Madžarska, Poljska, Romunija in Slovaška, ki so že predtem enostransko prepovedale uvoz ukrajinskih žit, so po srečanju sporočile, da želijo daljši seznam omejitev uvoza.

Madžarski minister za kmetijstvo Istvan Nagy je zahteval prepoved uvoza ukrajinskih "jajc, medu in perutnine" na ravni EU-ja. Tudi poljski kmetijski minister Rober Telusus je pozval k podaljšanju seznama.

Vodja kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana Gergely Gulyas je medtem sporočil, da prepoved uvoza ukrajinskih žit in kmetijskih proizvodov na Madžarsko vključuje tudi "skupno 25 proizvodov, med katerimi so najpomembnejši žita, semena ogrščice in sončnic, moka, olje, med in nekateri mesni izdelki". Ukrep bo veljal do 30. junija.

Madžarska bo dovoljevala tranzit v druge članice

Madžarski kmetijski minister Nagy je ob tem zagotovil, da bo Madžarska še naprej omogočala "nadzorovan" tranzit vseh omenjenih dobrin prek svojega ozemlja v druge članice EU-ja. "Madžarska je morala odločno ukrepati, da bi zaščitila svoje kmete," je ukrepe še pojasnil Nagy.

Evropska unija je kmalu po začetku ruske invazije v Ukrajini vzpostavila "solidarnostne pasove", prek katerih so v EU po kopenskih poteh prihajale dobrine, ki jih Ukrajina zaradi ruske blokade ni mogla izvoziti iz črnomorskih pristanišč.

Sorodna novica Bruselj bo za pomoč kmetom zaradi ukrajinskega žita namenil še 100 milijonov evrov

EU predlaga svežnje pomoči za evropske kmete

Evropske države, ki mejijo na Ukrajino, so tako postale glavne tranzitne poti za žito in druge kmetijske izdelke na poti v EU. V državah je obstalo več milijonov ton ukrajinskega žita in drugih pridelkov, kar znižuje ceno lokalno pridelanih dobrin.

Bruselj je v sredo sporočil, da je pripravljen prisluhniti kmetom v državah ob meji z Ukrajino. Evropska komisija predlaga začetni sveženj pomoči v vrednosti 56,3 milijona evrov za najbolj prizadete kmete z možnostjo drugega svežnja za 100 milijonov evrov.