Evropski kmetje menijo, da poceni ukrajinsko žito predstavlja nelojalno konkurenco. Foto: EPA
Evropski kmetje menijo, da poceni ukrajinsko žito predstavlja nelojalno konkurenco. Foto: EPA

Predsednica von der Leyen je v odgovoru na pismo voditeljev Poljske, Madžarske, Slovaške, Romunije in Bolgarije zapisala, da se zaveda skrbi glede povečanega uvoza določenih ukrajinskih kmetijskih proizvodov v EU.

"V luči enotnega trga in naše carinske unije potrebujemo skupen evropski pristop za naslovitev teh skrbi," je poudarila v pismu, ki ga je danes objavila komisija. Dodala je, da enostranski ukrepi zgolj koristijo nasprotnikom Ukrajine.

Predstavila je rešitve za nastali položaj. Spomnila je, da je Evropska unija že sprejela ukrepe podpore za najbolj prizadete kmete na Poljskem, v Bolgariji in Romuniji v vrednosti 56 milijonov evrov. Pripravlja pa že drugi sveženj, vreden 100 milijonov evrov, ki bo namenjen vsem petim prizadetim članicam.

Poleg tega je napovedala preventivne ukrepe v okviru veljavnih trgovinskih pravil za določene vrste žita, predvsem pšenico, koruzo in sončnice.

Viri pri EU-ju so pojasnili, da bi v skladu s temi izrednimi ukrepi v peterico članic lahko uvozili zgolj žito, namenjeno nadaljnjemu izvozu v druge članice EU ali tretje države. Komisija predvideva, da bi to veljalo do konca junija.

Ti ukrepi na ravni EU-ja, ki jih je po neuradnih informacijah mogoče uvesti zelo hitro, bi nadomestili enostranske ukrepe držav članic. Te bi morale nacionalne ukrepe odpraviti, so dodali viri.

O podrobnostih ukrepanja v današnjih pogovorih s pristojnimi ministri Poljske, Madžarske, Slovaške, Romunije in Bolgarije, pa tudi Ukrajine razpravlja izvršni podpredsednik Evropske komisije, pristojen za trgovino, Valdis Dombrovskis.

Za določene druge kmetijske proizvode bo medtem komisija uvedla postopek, v katerem bodo preučili, ali je treba tudi zanje sprejeti nekatere omejitve.

EU odpravil carine na ukrajinsko žito

Voditelji peterice članic EU-ja so v pismu predsednico komisije konec marca opozorili na težave, s katerimi se njihovi kmetje spopadajo zaradi uvoza žita iz Ukrajine, za katerega je EU zaradi ruske agresije odpravil carine. Pozvali so ga k ukrepanju.

V zadnjih dneh sta nato Poljska in Madžarska zaradi domnevne nepoštene konkurence prepovedali uvoz ukrajinskega žita. Slovaška pa je prepovedala prodajo ukrajinske pšenice kot živila in krme za živali.

Danes je začasno prepoved uvoza prehranskih izdelkov iz Ukrajine napovedala še Bolgarija, pri čemer bo za tranzit veljala izjema.

Poljska in Ukrajina sta sicer v torek sklenili dogovor o ponovni vzpostavitvi tranzita ukrajinskega žita preko Poljske. Na komisiji so v današnjem odzivu pozdravili ta dogovor. Obenem so poudarili, da je to prvi korak in da je treba najti evropsko rešitev.

Glede očitkov nekaterih držav članic, da komisija ukrepa prepočasi, visoki uradniki EU poudarjajo, da so podatki, ki omogočajo boljše razumevanje dejanskega dogajanja, znani šele deset dni.

Kot so ponazorili, je na primer Poljska leta 2021 iz Ukrajine uvozila 2800 ton, lani pa 500.000 ton pšenice. Še večji je porast pri uvozu koruze. Leta 2021 je iz Ukrajine uvozila 5800 ton, lani pa 1,84 milijona ton. Podobne so številke v drugih članicah v bližini Ukrajine.

Pri tranzitu in izvozu žita v preostale članice in tretje države največjo oviro predstavljajo logistični stroški prevoza blaga prek solidarnostnih pasov z Ukrajino, ki znašajo okoli 40 odstotkov celotne vrednosti, medtem ko običajno ne presegajo deset odstotkov, so še navedli viri.