Madžarski premier Orban je napovedal podporo Poljski. Foto: Reuters
Madžarski premier Orban je napovedal podporo Poljski. Foto: Reuters

Orban je po poročanju Reutersa dejal, da je Poljska tarča nepoštenih in nepravičnih kritik. Poljska je na udaru Evropske komisije zaradi svojih pravosodnih reform. Kot je dejal, se Madžarska ne bo strinjala s sprožitvijo sedmega člena pogodbe o EU-ju, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic članici Unije, ki sistematično krši temeljna evropska načela.

"Jasno moramo povedati EU-ju, da je nesmiselno sploh začeti postopek proti Poljski, saj ni možnosti, da bi uspel. Madžarska bo namreč predstavljala nepremostljivo cestno oviro," je še dejal Orban. Pred njim je že njegov namestnik Zsolt Semjen napovedal, da bo Madžarska uporabila veto na evropske sankcije proti Poljski.

Evropska komisija je v Bruslju predlagala sprožitev sedmega člena pogodbe o EU-ju proti Poljski, kar Varšava označuje za politično, in ne pravno odločitev. Novi premier Mateusz Marowiecki je stopil v bran pravosodni reformi.

Komisija je proti Poljski sicer sprejela tri ukrepe. Prvi ukrep je novo priporočilo s seznamom ukrepov, ki bi jih morala Poljska sprejeti v prihodnjih treh mesecih, drugi ukrep je sprožitev sedmega člena, tretji pa tožba na Sodišču EU-ja zaradi zakona o ureditvi splošnih sodišč.