V zadnjih tednih potekajo množični protesti proti pravosodni reformi, ki bi po mnogih znižala neodvisnost sodnih organov. Foto: EPA
V zadnjih tednih potekajo množični protesti proti pravosodni reformi, ki bi po mnogih znižala neodvisnost sodnih organov. Foto: EPA

Komisijo v zakonu o splošnih sodiščih, ta je eden od štirih v sklopu reforme, najbolj skrbi diskriminacija po spolu: zakon namreč predvideva upokojitev sodnic pri 60. letu, sodnikov pa pri 65. letu, kar je v nasprotju z evropsko zakonodajo.

Kot so v opominu zapisali v Bruslju, jih skrbi tudi to, da ima po zakonu poljski pravosodni minister možnost podaljšati mandat sodnikom, ki so že dosegli upokojitveno starost, pa tudi odstaviti ali imenovati predsednike splošnih sodišč. Komisija meni, da bo to zmanjšalo neodvisnost poljskih splošnih sodišč. Obenem je v petek prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmersmans znova povabil poljskega ministra za pravosodje in zunanjega ministra na sestanek v Bruselj.

Odziv Poljakov: komisija izbrala pot, ki ne vodi nikamor
Poljski minister za evropske zadeve Konrad Szymanski je v odzivu za poljsko tiskovno agencijo PAP dejal, da je postopek proti Poljski neutemeljen. Vodja urada poljskega predsednika Krzysztof Szczerski pa je menil, da je Evropska komisija "izbrala pot, ki ne vodi nikamor".

Če se Poljska v enomesečnem roku ne bo odzvala na pisni opomin, sledi v sklopu postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje drugi opomin in nato tožba na Sodišču EU-ja.

Kot je znano, je poljski predsednik Andrzej Duda dva zakona od štirih, kolikor jih predvideva sporna reforma, in sicer zakon o nacionalni šoli in o ureditvi rednih sodišč, podpisal, glede zakonov o pravosodnem svetu in vrhovnem sodišču pa je napovedal veto.

Evropska komisija je zaradi sporne reforme pravosodja že v sredo sprejela nekatere ukrepe proti Poljski, a se ni odločila za uporabo 7. člena pogodbe EU-ja, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic.