Politika sta 50 dni pred načrtovanim brexitom 29. marca v skupni izjavi zapisala, da so bili pogovori "robustni in konstruktivni". Juncker je znova poudaril, da izpogajanega ločitvenega sporazuma, ki je padel v britanskem parlamentu, ni mogoče odpirati, kot želi Mayeva. Lahko pa bi EU dodal besedilo politični izjavi o prihodnjih odnosih, tako da bi bila ta ambicioznejša glede vsebine in hitrosti oblikovanja prihodnjega partnerstva.

Hladen stisk roke britanske premierke Therese May in predsednika Evropske komisije Jeana Clauda Junckerja. Politika nista odgovarjala na vprašanja. Brez odgovora je ostalo tudi vprašanje enega od britanskih novinarjev Mayevi,
Hladen stisk roke britanske premierke Therese May in predsednika Evropske komisije Jeana Clauda Junckerja. Politika nista odgovarjala na vprašanja. Brez odgovora je ostalo tudi vprašanje enega od britanskih novinarjev Mayevi, "ali je to pekel?" Foto: EPA

Pogovori so sicer potekali v duhu sodelovanja s ciljem zagotoviti urejen izstop Združenega kraljestva iz EU, še zlasti v kontekstu skupne odločenosti za zagotovitev močnega prihodnjega partnerstva, sta še zapisala Mayeva in Juncker v skupni izjavi. Mayeva je pojasnila, da želi britanski parlament pravno zavezujoče spremembe spornega irskega varovala, in predstavila več možnosti za naslovitev pomislekov britanskih poslancev v okviru ločitvenega sporazuma, ki pa jih v Bruslju v četrtek niso želeli komentirati.

Pogovori Mayeve v Bruslju niso prinesli preboja

V ponedeljek srečanje Barnierja in Barclaya
Mayeva in Juncker se bosta znova sestala do konca meseca, že v ponedeljek pa se bosta v Strasbourgu srečala glavni pogajalec EU-ja o brexitu Michel Barnier in britanski minister za brexit Stephen Barclay.

Predmet spora je t. i. irsko varovalo
Britanski parlament, ki je sredi januarja prepričljivo zavrnil ločitveni sporazum, je Mayevi naložil, naj v Bruslju izpogaja popravke, še posebej pri t. i. irskem varovalu (backstopu), ki zagotavlja, da med Irsko in Severno Irsko ne bo trde meje, to je mejnih kontrol in carin, dokler ne bo izpogajan nov sporazum o prihodnjih odnosih. A nekateri britanski poslanci in kritiki se bojijo, da bi ob tem varovalu Severna Irska ostala del carinske unije z EU za nedoločen čas v prihodnosti, s čimer pa bi bil ogrožen obstoj Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.

Protestniki pred sedežem Evropske komisije v Bruslju, ki nasprotujejo
Protestniki pred sedežem Evropske komisije v Bruslju, ki nasprotujejo "slepemu brexitu". Foto: EPA

Brexit brez dogovora, odložen brexit, nov referendum ali preklic?
Če britanski parlament ne bo potrdil dogovora, potem bo Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske 29. marca EU zapustilo brez dogovora in brez prehodnega obdobja, ki je predvideno do decembra 2020. Gospodarstevniki svarijo, da bi brexit brez dogovora pomenil katastrofo za britansko ekonomijo. Druge možnosti so še odložen brexit, nov referendum ali pa preklic brexita.

Novo glasovanje predvidoma konec februarja
Razprava v britanskem parlamentu o brexitu se bo nadaljevala naslednji teden, glasovanje o potencialno popravljenem ločitvenem sporazumu pa naj bi se zgodilo konec februarja.

Tusk se sprašuje, kakšno je mesto v peklu za zagovornike brexita
Agonijo brexita je v sredo predsednik Evropskega sveta Donald Tusk ubesedil z izjavo, "da ga zanima, kakšno je posebno mesto v peklu za tiste, ki so zagovarjali brexit brez vsaj osnutka načrta, kako ga varno izpeljati?" Britanski poslanci, ki so v kampanji pred referendumom leta 2016 zagovarjali brexit, so Tusku očitali aroganco.

Corbyn Mayevi poslal pismo
Prav tako v sredo je vodja britanskih opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn britanski premierki Mayevi postavil pet pogojev za podporo pri brexitu. Njegova stranka bo usmeritve vlade glede brexita podprla le, če bo Mayeva te zahteve vključila v politično izjavo o prihodnjih odnosih z EU-jem. Med Corbynovimi pogoji so trajna carinska unija, ki bi obsegala vse Združeno kraljestvo, dinamično prilagajanje glede pravic in zaščitnih mehanizmov, zaveza, da bo Velika Britanija še vedno sodelovala v agencijah EU-ja in programih financiranja ter dogovor o prihodnjem sodelovanju glede varnostnih vprašanj.

Tusk: Na vidiku ni preboja
Mayeva se je v četrtek v Bruslju sestala tudi s predsednikom Tuskom ter predsednikom Evropskega parlamenta Antoniem Tajanijem in parlamentarnim koordinatorjem za brexit Guyjem Verhofstadtom. Tusk je po srečanju tvitnil zgolj, da "na vidiku ni preboja" in da se bodo pogovori nadaljevali. Tajani in Verhofstadt sta v izjavi po srečanju z Mayevo posvarila pred "katastrofo" v primeru brexita brez dogovora. To bi bilo zelo nevarno, je opozoril predsednik parlamenta.