Predsednik Evropske komisije Juncker in glavni pogajalec Unije o brexitu Barnier pravita, da se EU ne bo na novo pogajal. Foto: Reuters
Predsednik Evropske komisije Juncker in glavni pogajalec Unije o brexitu Barnier pravita, da se EU ne bo na novo pogajal. Foto: Reuters

EU se o sporazumu o brexitu, ki vključuje t. i. irsko varovalo, ne bo na novo pogajal, sta v Bruslju ponovila predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in glavni pogajalec EU-ja o brexitu Michel Barnier.

"To ni igra," je opozoril Juncker in poudaril, da gre pri vprašanju irskega varovala za srce EU-ja, za srž tega, kaj pomeni biti član Unije. "Irska meja je evropska meja," je izpostavil in posvaril pred vračanjem v mračno preteklost. Unija bo ostala mirna in enotna, je še zatrdil.

Podobno kot Kurz meni tudi nemški zunanji minister Heiko Maas. Foto: Reuters
Podobno kot Kurz meni tudi nemški zunanji minister Heiko Maas. Foto: Reuters

Namen irskega varovala je preprečiti trdo mejo na irskem otoku in s tem zavarovati velikonočni sporazum, ključen dosežek v severnoirskem mirovnem procesu v devetdesetih letih, na katerem temelji današnja ureditev Severne Irske. EU poudarja, da je cilj, da ga ne bi bilo treba nikoli uporabiti in da bi našli ustrezno rešitev v okviru pogajanj o sporazumu o prihodnjem partnerstvu.

Kurz odprt za spremembe le glede formulacije

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je medtem dejal, da je dogovor o brexitu dober, in zavrnil možnost novih pogajanj, dopušča pa možnost natančnejše formulacije.

"Še vedno nudimo iztegnjeno roko za skupno rešitev in formulacijo, nismo pa pripravljeni na nova pogajanja o izhodnem sporazumu," je dejal Kurz.

Prihodnji odnos še ni točno definiran in tukaj obstaja manevrski prostor za podrobnosti, je pojasnil avstrijski kancler. Izrazil je upanje, da bo Velika Britanija zapustila Evropsko unijo z dogovorom, in ne brez, saj bi ta možnost škodila EU-ju, še najbolj pa Britancem.

Avstrijska vlada je sicer sprejela zakonodajo o brexitu, ki ureja različna pravna področja, med drugim položaj britanskih državljanov v Avstriji po izhodu Velike Britanije iz Unije.

Theresa May se je sešla z vodjo opozicijskih laburistov Jeremyjem Corbynom, s katerim sta govorila o carinski uniji in enotnem trgu. "Bila je koristna izmenjava mnenj. Zagovarjali smo naš načrt. Izmenjali smo stališča do odnosa med carinsko unijo in enotnim trgom," je povedal tiskovni predstavnik laburistov. Srečanje, ki je trajalo okoli 45 minut, je opisal kot "resno" in "zelo prisrčno".


Vodja največje britanske opozicijske stranke je doslej zavračal pogovore s premierko, ki jih je pogojeval z umikom možnosti britanskega izstopa iz EU-ja brez dogovora. Njegov amandma, s katerim je želel preprečiti brexit brez dogovora, so sicer poslanci v torek zavrnili. So pa poslanci potrdili sicer nezavezujoč amandma, s katerim so zavrnili brexit brez dogovora.

Proti pogajanjem tudi Irska in Nemčija

Možnost novih pogajanj o brexitu manj kot dva meseca pred predvidenim izstopom Velike Britanije iz EU-ja je odločno zavrnil tudi irski premier Leo Varadkar. Kot je dejal v irskem parlamentu, "ne ponujamo ponovnih pogajanj" o ločitvenem dogovoru. Pri tem je dodal, da ni nobenih podlag za sklic izrednega vrha EU-ja.

"Ponovno odprtje sporazuma o izstopu ni na dnevnem redu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tudi tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel, Steffen Seibert.

Kot je dodal, se je nemška vlada seznanila z odločitvijo britanskega parlamenta, zdaj je na vrsti britanska premierka Theresa May, da poda konkretna pojasnila Barnierju in Junckerju.

Tudi nemški zunanji minister Heiko Maas je dejal, da je obstoječi dogovor najboljša in edina mogoča rešitev. "Naše stališče je jasno. Izhodni sporazum je najboljša in edina rešitev za urejen izhod," je dejal.

Medtem ko London upa na nova pogajanja, v EU-ju to zavračajo. Foto: Reuters
Medtem ko London upa na nova pogajanja, v EU-ju to zavračajo. Foto: Reuters

Potem ko je britanski parlament v torek med drugim pozval k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo, je Maas dejal, da za zdaj še ni jasno, kaj želi britanska vlada dopolniti. "Zdaj mora hitro sporočiti, ker časa ni več veliko," je dejal. Ob tem je zagotovil, da bosta Nemčija in EU podprla Irsko.

Tudi Tusk zavrača pogajanja

Da EU zavrača možnost novih pogajanj o ločitvenem sporazumu, so sicer že v torek zvečer, takoj po glasovanju britanskega parlamenta, sporočili v tiskovni službi predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska. Ločitveni sporazum je najboljši in edini način za zagotovitev urejenega brexita, irsko varovalo pa je del tega sporazuma, o katerem se ni mogoče znova pogajati, so zapisali.

Pri tem pa ponovili, da so pripravljeni premisliti o svoji ponudbi in prilagoditi vsebino in raven ambicije politične izjave ob spoštovanju veljavnih načel, če bi Britanija spremenila namere glede prihodnjega partnerstva.

Bruselj poudarja, da novih pogajanj o brexitu ne bo