Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dosedanji ukrepi Evropske komisije, med katerimi sta umik predloga uredbe o pesticidih in možnost odstopanja od določenih okoljskih zahtev glede obdelave zemlje, pa tudi predlogi za administrativno razbremenitev kmetov, gredo po mnenju ministrov v pravo smer, je povedal belgijski kmetijski minister David Clarinval.

Vendar pa dosedanji predlogi Evropske komisije niso dovolj, zato so jo ministri pozvali k pripravi nadaljnjih ukrepov, je dejal Clarinval.

"Ti ukrepi predstavljajo prvi konkretni korak, da bi hitro odgovorili na določene skrbi kmetov na evropski ravni. Vendar pa Svet EU-ja ocenjuje, da to ni dovolj. Komisijo poziva, naj čim prej dopolni dosedanje ukrepe z novimi, ki bodo ambicioznejši," je dejal belgijski minister, čigar država trenutno predseduje Svetu Eu-ja.

Države članice so danes po njegovih besedah med drugim poudarile večjo prožnost pri nekaterih t. i. dobrih kmetijskih in okoljskih pogojih (GAEC), ki jih morajo kmetje izpolnjevati, če želijo prejeti neposredne podpore iz skupne kmetijske politike.

Ministri so se zavzeli še za enostavnejše postopke sprememb strateških načrtov skupne kmetijske politike in boljše usklajevanje nadzora, je povedal belgijski minister.

Po navedbah evropskega komisarja za kmetijstvo Janusza Wojciechowskega pa je večina članic odprta tudi za spremembo temeljnega akta evropske kmetijske politike, predvsem pogojev GAEC. "Teoretično bi lahko to storili še v tem mandatu, če bomo hitri. Temu sem naklonjen," je dejal komisar. Omenil je možnost, da bi nekatere pogoje spremenili v prostovoljne ekosheme. Gre sicer za bolj srednjeročen ukrep.

Kot je medtem še povedal belgijski minister, so se na zasedanju zavzeli tudi za proučitev instrumentov zunaj skupne kmetijske politike, ki prav tako vplivajo na evropske kmete. Med temi je poudaril pomen uravnoteženosti prostotrgovinskih sporazumov in ukrepe v zvezi z uvozom kmetijskih proizvodov iz Ukrajine.

V belgijsko prestolnico so se kmetje pripeljali z več kot sto traktorji. Foto: Reuters
V belgijsko prestolnico so se kmetje pripeljali z več kot sto traktorji. Foto: Reuters

Komisar Wojciechowski je izrazil prepričanje, da bodo nadaljnji ukrepi komisije umirili napetosti zaradi protestov kmetov, ki se že več mesecev zbirajo na ulicah in cestah številnih članic Unije.

Po skupni novinarski konferenci, ki je potekala med ministrskim zasedanjem, sta Clarinval in Wojciechowski predstavnike kmetov sprejela v poslopju Sveta EU-ja.

Protestniki so bili sicer kritični do izjav ministra in komisarja na novinarski konferenci. V evropskem združenju kmetijskih organizacij European Coordination Via Campesina, ki je soorganiziralo današnje proteste, so zapisali, da ukrepi ne rešujejo njihovih glavnih zahtev. To so pravične cene in odprava prostotrgovinskih sporazumov.

Protesti kmetov so se končali

Belgijskim kmetom so se na ulicah Bruslja pridružili tudi kolegi iz nekaterih drugih držav. Več kot 900 traktorjev je zasedlo glavne prometnice v belgijski prestolnici, tudi v okolici institucij EU-ja. Na več krajih so zakurili ogenj, na cesto, ki povezuje staro mestno jedro z evropsko četrtjo, pa so stresli pnevmatike, pomešane z blatom. Policija je ogenj pogasila z vodnim topom. Prebili pa so tudi eno od policijskih cestnih blokad.

"Gre za to, da smo revni, želimo pa zaslužiti toliko, da bomo lahko dostojno živeli. Ne nasprotujemo podnebnim politikam. Vemo pa, da moramo za zeleni prehod za svoje izdelke zahtevati višje cene, saj je dražje nekaj pridelati na ekološki način," je dejala ena izmed protestnic.

"Vrnili smo se, da bi spomnili na našo glavno zahtevo, to je zagotoviti dostojne prihodke za kmete. Zato je treba končati politiko proste trgovine in deregulacije trgov," je povedal predstavnik sindikata valonskih kmetov Fugee Timothee Petel.

Predlagani ukrepi komisije, kot so začasno odstopanje od določenih okoljskih zahtev in administrativna razbremenitev, so po njegovih besedah potrebni, vendar pa ne naslavljajo ene njihovih prioritet. To je zagotovitev pravičnih cen.

Policija je zaradi napovedanih protestov med drugim zaprla več predorov in dve postaji podzemne železnice v bližini evropskih institucij. Ljudem je svetovala, naj se proti središču mesta ne odpravijo z avtomobili.

Trgovinski in zeleni dogovor

Kmetje so v Bruslju protestirali že na začetku meseca ob zasedanju voditeljev držav članic, vendar pa niso zadovoljni z dosedanjim ukrepanjem EU-ja. Kot so v pozivu na proteste zapisali v sindikatu valonskih kmetov Fugea, je treba Evropsko komisijo "znova spomniti" na težave. Med drugim zahtevajo izstop iz prostotrgovinskih sporazumov s tretjimi državami, vključno z ustavitvijo pogajanj o sporazumu z južnoameriškim trgovinskim blokom Mercosur. Zahtevajo še regulacijo trgov, da bi zagotovili pravične cene in preprečili špekuliranje.

Zavzeli pa so se tudi za pravično skupno kmetijsko politiko, ki bi podprla ekološko kmetijstvo.

Nov protest kmetov v Bruslju