Merklova bo skupaj s Sarkozyjem v ponedeljek predstavila podrobnosti načrta za novo pogodbo EU-ja. Foto: EPA
Merklova bo skupaj s Sarkozyjem v ponedeljek predstavila podrobnosti načrta za novo pogodbo EU-ja. Foto: EPA
Evro
Evro je leta 2002 zamenjal nemško marko. Foto: EPA
Kakšna bo rešitev iz krize?

"Rešitev dolžniške krize je proces in ta proces bo trajal več let," je nemška kanclerka dejala v težko pričakovanem nagovoru poslancem v bundestagu in tudi pozvala k večji fiskalni integraciji v evrskem območju s strogo proračunsko disciplino. Ob tem je zanikala možnost množičnega tiskanja denarja v Evropski centralni banki (ECB), kot je bilo na primer v ZDA s tamkajšnjo centralno banko (Fed).

Evropske države so pristopile k ustvarjanju fiskalne unije z močnim nadzorom nad nacionalnimi proračuni, je poudarila Merklova. "Ne le, da govorimo o fiskalni uniji, ampak smo jo začeli ustvarjati," je še izpostavila.

Kanlcerka je nemške poslance nagovorila pred vrhom Evropske unije, ki bo potekal 9. decembra v Bruslju. Merklova naj bi na vrhu skupaj s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem predstavila predlog ukrepov za preboj iz krize, ki jih bosta evropska voditelja uskladila na srečanju v ponedeljek.

Sarkozy in Merklova sta konec novembra sporočila, da bosta v prihodnjih dneh predstavila predlog sprememb temeljne pogodbe EU-ja, ki pa ne bo vključevala spremembe mandata Evropske centralne banke (ECB) za reševanje članic evrskea območja v dolžniških težavah.

Strožja pravila za evrsko območje
Merklova se je tako znova zavzela za spremembe v smeri fiskalne unije, v kateri bi "vsaj za območje z evrom" veljala zelo stroga pravila. Ta bi oblikovala "zavoro" za evropsko zadolževanje, s čimer bi državam preprečili zadolževanje vse do roba solventnosti. "Okrepiti moramo temelje gospodarske in monetarne unije."

Ob tem je ponovila stališče, da bi moralo imeti Sodišče EU-ja moč kaznovati države, ki bodo kršile stabilizacijska pravila. "Politika je v zadnjih letih zatajila," je poudarila, medtem ko sodniki delujejo "neodvisno od političnega vpliva". "Pravila je treba spoštovati. Njihovo spoštovanje je treba nadzorovati, njihovo kršenje pa mora imeti posledice," je bila stroga.

Merklova je še izpostavila, da predlogi Nemčije ne izpostavljajo njene želje po dominaciji v Evropi. "To je zgrešeno," je poudarila. Zavrnila je tudi očitke, češ da je bil njen odgovor na evropsko dolžniško krizo prepočasen. Pristop svoje vlade je primerjala z maratonom. "Zmaga tisti, ki ve, kaj potrebuje, da bo zdržal celotno razdaljo."

V četrtek je o prihodnosti Evrope govoril Sarkozy. Načrtov ni želel razkriti, dejal je le, da si Francija in Nemčija skupaj prizadevata za novo pogodbo EU-ja, s pomočjo katere bi znova razmislili o Evropi in njenem delovanju. "Prava gospodarska vlada, ki sprejema več odgovornosti - to je naša vizija o prihodnosti območja evra in prihodnji reformi pogodb," so bile njegove besede.

Kakšna bo rešitev iz krize?