Hollande meni, da bi moral imeti predsednik evroskupine več pooblastil. Foto: EPA
Hollande meni, da bi moral imeti predsednik evroskupine več pooblastil. Foto: EPA
Hollande gostil Merklovo

"Strinjava se, da bi moralo biti več srečanj držav območja evra na vrhunski ravni in s predsednikom s polnim delovnim časom," je na novinarski konferenci z Merklovo dejal Hollande.

Vodja evroskupine je trenutno nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem, ki je bil na to mesto imenovan 21. januarja letos. Delo predsednika je sicer priprava dolgoročnega programa dela za evroskupino in dnevnega reda za posamezna srečanja. Vodi tudi srečanja evroskupine in zastopa območje z evrom na mednarodnih srečanjih.

Merklova je ocenila, da gre za "kakovosten nov predlog". Poudarila je, da je za uspešnost evropskih politik nujna koordinacija na področju gospodarskih politik, za to pa so nujna tudi pogostejša srečanja med voditelji držav in vlad.

Hollande je ob tem potrdil tudi načrte za krepitev boja proti brezposelnosti. V ta prizadevanja bi se morala vključiti Evropska investicijska banka (EIB), ki bi morala pomagati v krizi prizadetim podjetjem, je dejal Hollande.

Navdih sta med drugim iskala v znamenitem muzeju Louvre, kjer sta si skupaj ogledala razstavo nemške umetnosti iz obdobja od leta 1800 do 1939. Nato sta se umaknila na pogovore na štiri oči, preden sta ju podjetnika Gerhard Cromm in Jean-Louis Beffa seznanila z rezultati dela francosko-nemške delovne skupine za krepitev rasti in konkurenčnosti.

Konkurenčnost velja predvsem za ahilovo peto Francije. Država je v zadnjem desetletju izgubila več sto tisoč delovnih mest v industriji.

V boj proti brezposelnosti mladih
Vrh EU-ja, ki bo potekal 27. in 28. junija, pa se bo osredotočil tudi na vprašanje gospodarske rasti in brezposelnosti, še posebej med mladimi. V Evropi je brez dela okoli šest milijonov mladih, OECD pa napoveduje, da se bo stanje v prihodnjem letu še poslabšalo. Hollande je v torek napovedal, da bosta Francija in Nemčija vodili novo ofenzivo proti brezposelnosti mladih.

Je pa harmonično sliko današnjega obiska nekoliko pokvaril kontroverzen Hollandov odziv na poročilo Evropske komisije o Franciji. Komisija je v sredo drugo največje evropsko gospodarstvo pozvala k sprejetju nujnih reform, vključno z reformo trga dela in pokojninskega sistema. "Komisija ne more diktirati, kaj moramo storiti," je bil oster Hollande. "Lahko nam le naroči, da moramo uravnotežiti javne finance," jo je okrcal.

Stranka Angele Merkel, Krščanski demokrati, je bila do odziva francoskega voditelja zelo kritična. "Takšen govor zatrese temelje EU-ja," je prepričan namestnik vodje poslanske skupine stranke v parlamentu Andreas Shockenhoff.

Hollande gostil Merklovo