"Zdaj je bolj kot kdaj pomembno, da ostanemo mirni," poziva pogajalec Evropske unije Michel Barnier, potem ko so ministri članic EU-ja podprli ločitveni dogovor. Foto: Reuters
Meja na Irskem
Osnutek dogovora na 585 straneh obsega tudi žgoče vprašanje meje med Irsko in Severno Irsko (na fotografiji). "Trdi meji" se bodo vsaj za čas prehodnega obdobja izognili. Foto: Reuters
Ministri držav EU-ja podprli dogovor o brexitu

"Zdaj je bolj kot kdaj pomembno, da ostanemo mirni," je pozval Barnier in poudaril, da je treba ohraniti osredotočenost na potrebo po urejenem izstopu Združenega kraljestva. Pojasnil je, da se bo še treba dogovoriti, za koliko bo mogoče podaljšati prehodno obdobje.

Današnje zasedanje, ki se ga je udeležil tudi državni sekretar na zunanjem ministrstvu Dobran Božič, je bilo nujen postopkovni korak pred nedeljskim vrhom obeh strani, ki naj bi politično podprl ločitveni sporazum. V prihodnjih dneh bo še več sestankov na nižjih ravneh.

Pogovori pogajalcev obeh strani se nadaljujejo, saj je treba politično izjavo o prihodnjih odnosih napisati ta teden. Oris izjave ima sedem strani, razdeljena je na pet delov: splošne določbe, gospodarsko partnerstvo, varnostno partnerstvo, institucionalno utrditev in nadaljnji proces.

Mayeva v pričakovanju nedeljskega vrha
"Pred nami je zahteven teden pogajanj," je britanska premierka Theresa May dejala na letni konferenci Konfederacije britanske industrije (CBI), osrednje gospodarske lobistične skupine na Otoku v Londonu in zagotovila, da je njen načrt izhoda Združenega kraljestva "polno dogovorjen".

Mayeva pričakuje, da se bodo do nedeljskega izrednega vrha EU-ja dogovorili za končne podrobnosti t. i. politične izjave. "Verjamem, da bomo na vrhu dosegli dogovor, ki ga bom prinesla v parlament," je dejala Mayeva in priznala, da bo sklepna faza najtežja.

Sporazum daje Britancem "nadzor nad priseljevanjem"
Ločitveni sporazum Evropske unije in Združenega kraljestva bo Britancem v celoti omogočil nadzor nad priseljevanjem državljanov iz članic Unije, je približno tisoč gospodarstvenikom zatrdila Mayeva in znova poudarila, da je odločena speljati dogovor o brexitu. "Ko bomo zapustili Evropsko unijo, bomo imeli popoln nadzor nad tem, kdo prihaja k nam," je poudarila.

"Ne bo se več dogajalo, da bodo imeli državljani EU-ja, ne glede na njihovo usposobljenost in izkušnje, prednost pred inženirji iz Sydneyja ali računalniškimi programerji iz Delhija," je dejala premierka.

Najtežja preizkušnja za dogovor v britanskem parlamentu
Ločitveni sporazum, o katerem bo vrh EU-ja razpravljal v nedeljo, morata nato potrditi še Svet EU-ja in Evropski parlament, kar naj bi se predvidoma tudi zgodilo, ni pa jasno, ali bo preživel preizkušnjo v britanskem parlamentu in ali bo preživela britanska vlada pod vodstvom Majeve.

Ministri držav EU-ja podprli dogovor o brexitu