Foto: BoBo
Foto: BoBo

Misija Evropskega parlamenta preverja stanje na področju pravne države, tudi svobode medijev. Zato so želeli pogovor s predsednikom vlade Janezom Janšo.

"Kot sem slišala, ni sprejel povabila, naj se sreča z nami. Tukaj smo do petka. Zelo radi bi se srečali z njim in slišali njegova stališča," je za TV Slovenija dejala vodja delegacije Sophie in 't Veld (Renew).

Članica delegacije EP-ja Assita Kanko je na Twitterju zapisala, da je ogorčena, ker se premier Janša ne želi srečati z njimi, hkrati pa ima dovolj časa, da o njihovem obisku tvita.
Članica delegacije EP-ja Assita Kanko je na Twitterju zapisala, da je ogorčena, ker se premier Janša ne želi srečati z njimi, hkrati pa ima dovolj časa, da o njihovem obisku tvita. "Dragi predsednik vlade Janša, še do jutri smo tukaj in smo prilagodljivi," je dodala. Foto: Twitter

Evroposlanci pa so se dopoldne pogovarjali z novinarji iz obeh novinarskih društev.

"Vesel sem, da so pripravljeni poslušati različna mnenja. Žal mi je, da nekaterih udeležencev, ki so bili tudi povabljeni, danes tukaj ni bilo, kot je denimo generalni direktor RTV Slovenija. Ne poznam razlogov za to," je dejal Rok Čakš iz domovina.je.

"Osebno sem pač predstavila situacijo in razloge, ki so privedli do tega nesrečnega položaja, v katerem se je znašla Slovenska tiskovna agencija, ki je finančno na robu preživetja," je po srečanju povedala odgovorna urednica STA-ja Barbara Štrukelj.

"Poleg razreševanja problematike Slovenske tiskovne agencije se mi z vidika Društva novinarjev Slovenije oziroma medijske svobode zdi pomembno, da se razpravlja o tem, ali je ogrožena ali je sploh še zagotovljena. Torej vsi ti dejavniki, ki vplivajo na to, da pač vlada poskuša prevzeti večji del javnega servisa. Po STA-ju ima ključno namero še zasesti oziroma kontrolirati RTV Slovenija," pa je pojasnila predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek.

"Predvsem z doktorjem Možino sva predstavila neki širši kontekst, neki zgodovinski vpogled v neko medijsko situacijo v Sloveniji, kjer sem recimo sam nekoliko bolj poudaril pomembnost pluralizacije medijskega prostora," je dodal Čakš.

Poslanci, med katerimi je tudi poslanka Evropske ljudske stranke Romana Tomc (SDS), so se včeraj pogovorili tudi s predsednikom Računskega sodišča Tomažem Veselom.

"Ne vem, kakšne so njihove ambicije, vendar je mogoče včasih celo dobro, da nekdo od zunaj – naj bo to objektivno ali pa neobjektivno – sam pravzaprav pove, kako nas vidi," je dejal Vesel.

Vodja delegacije Sophie in 't Veld pa je zatrdila, da v Sloveniji ni zato, da bi zrušila vlado, kot ji nekateri očitajo. "Če bi imela to moč, ne bi bila tam, kjer sem. Ne, s tem se ne ukvarjamo," je dejala.

Delegacija Evropskega parlamenta bo po obisku spisala poročilo o stanju pri nas in ga predala parlamentu. Ta bo nato odločil, ali bo sprejel resolucijo ali kaj drugega o stanju vladavine prava v Sloveniji.

"Naj neha s provociranjem evroposlancev," je premierja Janšo pozval tudi predsednik evropskega parlamenta David Sassoli (S&D). Na Janševe zapise na Twitterju so se ostro odzvali tudi številni evropski poslanci. Foto: Twitter/Europarl_SL

Janša odpovedal srečanje

Evropski poslanec Kostas Arvanitis (GUE-NGL), ki je član misije, ki je trenutno v Sloveniji, je po poročanju portala Euroactiv premierja Janšo označil za strahopetca. Njegov zapis na Twitterju, da člani Levice predstavljajo "politično krilo teroristične #antife", je označil za "srhljivega in drznega," Janšo pa označil za strahopetnega, ker ni želel odgovarjati na vprašanja misije.

Arvanitis je ob tem pojasnil, da je Janša v zadnjem trenutku odpovedal udeležbo na srečanju z misijo evropskih poslancev, sam pa je pričakoval, da bo imel slovenski premier pogum, da osebno odgovori na korupcijske obtožbe, vmešavanje v sodstvo in poskuse manipuliranja z mediji. "Vendar je odpovedal predvideni sestanek na zadnji trenutek," je dejal evropski poslanec.

Delegacija Evropskega parlamenta ugotavlja stanje v Sloveniji