Evroposlanci na tridnevnem obisku v Sloveniji preverjajo stanje na področju vladavine prava, medijev in korupcije. Foto: Reuters
Evroposlanci na tridnevnem obisku v Sloveniji preverjajo stanje na področju vladavine prava, medijev in korupcije. Foto: Reuters
Sorodna novica STA pred finančnim zlomom. "Ta vlada gre glede medijev na vse ali nič."

Sophie in 't Veld iz vrst liberalne stranke Renew je zagotovila, da se želijo na svoji misiji v Sloveniji srečati s čim več predstavniki različnih spektrov družbe in institucij, da bi dobili čim širši vpogled v dogajanje v državi.

Na vprašanje, ali želijo z misijo doseči padec vlade, se je Nizozemka najprej odzvala s smehom. "To ni naša stvar, niti ni naša stvar, da se postavimo na katero koli stran, temveč ugotavljamo dejstva in preučujemo opozorila, ki so bila izražena," je dejala. Kot je dodala, želi misija izvedeti več o tem, kako v Sloveniji ljudje gledajo na opozorila glede razmer v državi.
Gre za dolgotrajno misijo, ki ne bo temeljila le na tokratnem obisku v Sloveniji, ampak med drugim tudi na pogovorih po spletu, sestankih v Bruslju in informacijah, ki jih posredujejo institucije ali posamezniki, je pojasnila.

Sophie in' t Veld. Foto: EPA
Sophie in' t Veld. Foto: EPA

In 't Veld je vnovič izrazila željo, da bi se sestali tudi s slovenskim premierjem Janezom Janšo. "Tu smo do petka in zelo radi bi se z njim dobili osebno ter slišali njegovo stališče," je dodala.

Kakšni bodo učinki te misije, je po besedah Sophie in 't Veld odvisno od slovenskih državljanov. V okviru misije namreč predvsem nadzorujejo, in ne vsiljujejo sankcij ali ukrepov. Ko bodo poročali v Evropskem parlamentu, pa je odvisno od evropskih poslancev, ali bo morda sprejeta resolucija na to temo.

V okviru misije se bodo evropski poslanci do petka srečali s predstavniki nacionalnih oblasti, civilne družbe in medijev, med drugim s predsednikoma ustavnega in Računskega sodišča, varuhom človekovih pravic in informacijsko pooblaščenko.

V misiji sodeluje sedem poslancev iz parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), po eden iz vsake politične skupine, ter poslanec iz odbora za proračunski nadzor. Te misije pripravi in izvede odbor Libe. Med njimi je tudi evropska poslanka iz Slovenije Romana Tomc, ki zastopa največjo politično skupino, desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (EPP).

Sorodna novica Sodišče bo o tožbi STA-ja proti vladi predvidoma odločalo mesec in pol

Med temami v Sloveniji bosta predvidoma v ospredju neimenovanje evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji in svoboda medijev, tudi financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA), saj so ta vprašanja v preteklih mesecih v Bruslju najbolj odmevala.

Skupina za spoštovanje načel pravne države

Del poslancev iz delegacije je članov parlamentarne skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in temeljnih svoboščin v državah članicah, ki je spremljala tudi razmere na Slovaškem in Malti po umoru novinarjev Jana Kuciaka in Daphne Caruana Galizie.

O razmerah v Sloveniji je skupina marca pripravila dve razpravi po videopovezavi, druge se je udeležil tudi slovenski premier Janša, ki pa je, potem ko vodja skupine, poslanka liberalcev Sophie in 't Veld, ni omogočila predvajanja njegovega videoposnetka, zvezo prekinil.
Poslanka Sophie in 't Veld je na julijskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu slovenskemu premierju izročila vprašanja, ki jih je slovenski vladi skupina namenila že marca, a nanje ni dobila odgovorov.

Člani delegacije bodo v Sloveniji v petek pripravili tudi tiskovno konferenco.

Obisk delegacije evropskega parlamenta