Proračun programa za obdobje 2014-2020 znaša 14,7 milijarde evrov, kar je 40 odstotkov več od prejšnjih ravni porabe. Erasmus+ bo tako več kot štirim milijonom Evropejcev omogočil študij, usposabljanje, pridobivanje delovnih izkušenj in prostovoljno delo v tujini. Foto: BoBo
Proračun programa za obdobje 2014-2020 znaša 14,7 milijarde evrov, kar je 40 odstotkov več od prejšnjih ravni porabe. Erasmus+ bo tako več kot štirim milijonom Evropejcev omogočil študij, usposabljanje, pridobivanje delovnih izkušenj in prostovoljno delo v tujini. Foto: BoBo

Program za izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport Erasmus+ poudarja pomen socialnega vključevanja, aktivnega državljanstva in strpnosti. S tem namenom je več pomoči kot kdaj prej namenjene sodelujočim z manj sredstvi ali tistim s posebnimi potrebami, so pojasnili v Evropski komisiji v Bruslju.

Izobrazba bo po njihovem opozorilu nujna za integracijo beguncev in prosilcev za azil. Erasmus+ jim lahko pri tem pomaga s podporo pri izobraževanju na formalni in neformalni ravni, pri mladinskih akcijah in športnih udejstvovanjih.

Program bo dal prednost projektom, ki se bodo nanašali na družbeno vključevanje, pri čemer so zajeti tudi begunci in prosilci za azil. Predviden je poseben razpis o družbenem vključevanju v vrednosti 13 milijonov evrov.

Evropska komisija zato podpira tudi prizadevanja držav članic, ki pomagajo študentom, da končajo študij in da jim čim hitreje priznajo že doseženo izobrazbeno raven. S tem namenom je komisija konec lanskega leta gostila srečanje nacionalnih centrov za priznavanje kvalifikacij iz vse Evrope. Izmenjali so izkušnje pri pomoči beguncem, ki so želeli, da jim priznajo izobrazbo.

Begunci, ki so prispeli v Evropo v zadnjem času, se bodo lahko pridružili tudi spletnim jezikovnim tečajem, ki so že na voljo študentom programa Erasmus+.

Štiri milijone študentov na izmenjavi
Proračun programa za obdobje 2014-2020 znaša 14,7 milijarde evrov, kar je 40 odstotkov več od prejšnjih ravni porabe. Erasmus+ bo tako več kot štirim milijonom Evropejcev omogočil študij, usposabljanje, pridobivanje delovnih izkušenj in prostovoljno delo v tujini.

Njegov proračun je v prvem letu znašal več kot dve milijardi evrov, študij, izmenjavo, učiteljsko prakso ali prostovoljno delo v tujini pa je tedaj omogočil kar 650.000 ljudem.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.