Dodatek se je z lanskih 150 evrov znižal na 80 evrov. Foto: EPA
Dodatek se je z lanskih 150 evrov znižal na 80 evrov. Foto: EPA

Javni sklad za razvoj kadrov in štipendij je konec septembra objavil razpis za dodatek k štipendiji programa Erasmus+, ki je študente razočaral. V Študentski Iskri in sindikatu Mladi plus so se odzvali z besedami: "Na prvi pogled dobra novica je hitro dobila grenak priokus, ko je postalo jasno, da bo dodatek štipendijam letos znašal le 80 evrov na mesec, 70 evrov manj kot prejšnja leta."

Nižji dodatek pa je presenetil tudi Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS), zato bodo to vprašanje odprli na sestanku z ministrstvom za izobraževanje. Znižanje je presenetljivo predvsem zato, ker naj bi sredstva za dodatek k štipendiji v celoti zagotavljali ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Zahtevajo toliko kot prejšnja leta
Sklad je z objavo razpisa za letošnje študijsko leto zamujal, zato so v Študentski Iskri maja napovedali protestni shod, ki je bil nato preklican, saj sta obe ministrstvi ŠOS-u zagotovili, da denar za razpis bo. Kaj točno sta se dogovorila ŠOS in ministrstvo, v Študentski Iskri in sindikatu Mladi plus ne vedo, a pričakovali so "isto količino denarja, ne pa le nekaj denarja". Od ŠOS-a in obeh ministrstev zato zahtevajo, da se zagotovi toliko denarja kot prejšnja leta.

Na ŠOS-u so pojasnili, da so od obeh ministrstev dobili zagotovilo, da denar bo, v sorazmernem deležu pa naj bi ga zagotovili obe ministrstvi. Ministrstvo jih je obvestilo tudi, da bo zaradi pomanjkanja denarja dodatek letos nižji in se bo gibal nekje med 100 in 150 evri.

Po njihovem mnenju je težava v tem, da je denar za dodatek zagotovilo le ministrstvo za delo, ne pa tudi ministrstvo za izobraževanje, kar je tudi razvidno iz rebalansa poslovnega in finančnega načrta javnega sklada za razvoj kadrov in štipendij, ki ga je septembra sprejela vlada. Ministrstvo za delo je tako zagotovilo 860.000 evrov, ministrstvo za izobraževanje pa nič.