Vrsta čakajočih na vizum pred romunskim konzulatom v moldavski prestolnici, Kišinjovu. Foto: EPA
Vrsta čakajočih na vizum pred romunskim konzulatom v moldavski prestolnici, Kišinjovu. Foto: EPA
Dobrodošlica Romuniji in Bolgariji
Vse članice Evropske unije niso navdušene nad vstopom Romunije in Bolgarije v EU. Foto: EPA

Romunija je namreč z vstopom v Evropsko unijo uvedla tudi zahteve za pridobitev vizuma. Zaradi velikega zanimanja bo Romunija povečala število zaposlenih na konzulatu, Romunija pa je že zaprosila moldavsko vlado za odprtje še dveh predstavništev v Baltiju in Cahulu. Moldavci, ki študirajo v Romuniji ali imajo službo kje druglje po svetu, pa so zaradi prevelikega obiska onemogočili dostop do spletne strani konzulata.

Več kot 70 odstotkov Moldavcev govori romunsko, saj je bila Moldavija do konca druge svetovne vojne del Romunije, Moldavci pa za vstop v Romunijo do leta 2001 sploh niso potrebovali potnih listov.

Mnogi imajo člane družine v Romuniji, veliko pa jih je tudi odvisnih od denarja, ki ga dobijo od sorodnikov, ki so zaposlenih v tujini. Moldavci, ki so zaposleni v članicah Evropske unije, ki nimajo svojih veleposlaništev v Moldaviji, morajo v Bukarešti obnoviti svoja delovna dovoljenja, pri tem pa bodo imeli prednost študenti.

V Evropski uniji šele nekaj dni
Romunija je skupaj z Bolgarijo v Evropsko unijo vstopila 1. januarja 2007. Njen BDP na prebivalca je za več kot polovico nižji od slovenskega, večina delovnih mest v gospodarskih panogah pa je vezanih na metalurgijo, stroje, kemično in tekstilno industrijo in kmetijstvo.

Romunskim delavcem v tujini ni lahko, saj večina držav članic Evropske unije ni odprla trga dela za Romune. Ena od izjem je Slovenija, ki je Romunom svoj trg odprla takoj.

A. M.