Na MZZ-ju trdijo, da so hrvaški mediji napačno prevedli intervju. Foto: BoBo
Na MZZ-ju trdijo, da so hrvaški mediji napačno prevedli intervju. Foto: BoBo
Erjavec: Na Hrvaškem so pač pred volitvami
Nove napetosti med Slovenijo in Hrvaško

Hrvaška tiskovna agencija Hina je v sredo poročala, da je slovenski zunanji minister Karl Erjavec v pogovoru za regionalno televizijo As iz Murske Sobote povedal, da ima neuradne informacije, da bo arbitražno sodišče omogočilo Sloveniji stik z odprtim morjem. Poročanje so povzeli številni hrvaški mediji, informacija pa je odmevala v hrvaški politiki.

Na zunanjem ministrstvu so pojasnili, da je bil omenjeni intervju posnet konec marca za velenjsko regionalno televizijo VTV, in ne za murskosoboško televizijo As. "Da je stik Slovenije z odprtim morjem vitalni slovenski interes, je minister jasno povedal tudi v svojem nastopu pred arbitražnim sodiščem junija lani," je povedala vodja službe za odnose z javnostmi na MZZ-ju Marjana Prvinšek Bokal. Pri tem je dodala, da je stik z odprtim morjem "vitalni interes in Slovenija to pričakuje. Tega tudi nikoli ni skrivala."

V intervjuju za VTV je Erjavec sicer dejal: "Po informacijah, ki jih imam jaz, ki so sicer zelo neformalne, tudi na podlagi nekih občutkov, ki jih ima naša odvetniška skupina, ki je sestavljena iz najuglednejših svetovnih pravnikov za pomorsko pravo, nekako imamo neki optimizem, da bo arbitražno sodišče določilo ta stik z odprtim morjem".

MZZ: Vzeto iz konteksta
Na MZZ-ju trdijo, da je "zadeva očitno zeta iz konteksta", saj da "Slovenija nima nobenih - ne uradnih ne neuradnih informacij z arbitražnega sodišča niti ocen, kdaj naj bi bila znana razsodba".

Hrvaška in Slovenija sta pred arbitražnim sodiščem različno interpretirali angleško besedo "junction" (stik), kjer slovenska stran trdi, da je to fizični stik slovenskih teritorialnih voda z mednarodnimi vodami, Hrvaška pa vztraja, da gre za komunikacijo med slovenskimi teritorialnimi vodami in mednarodnimi vodami.

Erjavec: Na Hrvaškem so pač pred volitvami
Nove napetosti med Slovenijo in Hrvaško