Stopnja brezposelnosti med mladimi v 13 od 27 članic EU-ja presega 25 odstotkov. Foto: EPA
Stopnja brezposelnosti med mladimi v 13 od 27 članic EU-ja presega 25 odstotkov. Foto: EPA

Brezposelnost v Evropski uniji je v mesecu oktobru dosegla novo rekordno vrednost pri 10,7 odstotka, še bolj skrb vzbujajoča pa je ta stopnja med mladimi, starimi do 25 let, saj znaša 23,4 odstotka.

Po podatkih Evropske komisije je brez dela več kot 5,6 milijona mladih. Posledice nevključenosti mladih na trg dela naj bi bile vredne okoli 150 milijard evrov, meni evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje Laszlo Andor.

Da bi spodbudili zaposlovanje mladih, so zato v Bruslju predstavili sveženj ukrepov, s katerim državam članicam predvsem predlagajo vzpostavitev sistema t. i. garancije mladim, s katerimi bi zagotovili, da bi mladi do 25. leta starosti v štirih mesecih po koncu šolanja ali postali brezposelni, dobili kakovostno ponudbo za delo ali nadaljevanje izobraževanja, pripravništva oziroma vajeništva.

Komisija članicam predlaga vzpostavitev močnega partnerstva z vsemi udeleženci v tem procesu, še posebej pa poudarja, da bi morale spodbuditi hitro odzivanje uradov za brezposelne, pri čemer bo Bruselj države članice podprl s sredstvi iz socialnih in drugih strukturnih skladov, pomagala pa bo tudi pri izmenjavi dobrih praks v posameznih članicah.

Eden izmed predlogov Bruslja je tudi zagon Kvalitativnega okvira vajeništva in Evropskega zavezništva za pripravništva, s katerimi bi v sodelovanju z vsemi socialnimi partnerji povečali število kakovostnih programov pripravništva in vajeništva.

Napovedan je tudi razvoj sistema, ki bo omogočal podjetjem, da bi zaposlovali delavce in pripravnike tudi iz drugih članic EU-ja, da bi tako zmanjšali ovire pri mobilnosti mladih, ki iščejo zaposlitev.

Stopnja brezposelnosti med mladimi v Sloveniji je bila letos septembra 17,2-odstotna, lani pa je bila 15,7-odstotna.

Bruselj z novimi ukrepi za zaposlovanje mladih
Bruselj z novimi ukrepi za zaposlovanje mladih