Beloruska opozicija. Foto: Reuters
Beloruska opozicija. Foto: Reuters

"Ne opustite svojega boja. Smo na vaši strani," je še sporočil na Twitterju. Nato je dodal: "Predstavnikom beloruske opozicije čestitam za njihov pogum, vzdržljivost in odločnost v boju proti veliko močnejšemu nasprotniku. Ste na strani resnice, ki je groba sila nikoli ne more premagati. Moje sporočilo za vas je, dragi nagrajenci, da ostanite odločni in ne odstopite od svojega boja. Mi vam stojimo ob strani."

Tihanovska: To je nagrada za beloruski narod

Demokratično opozicijo v Belorusiji zastopa koordinacijski svet, ustanovljen na pobudo pogumnih žensk ter uglednih osebnosti iz političnega življenja in civilne družbe. Vodja opozicije Svetlana Tihanovska je v odzivu dejala, da to ni njena osebna nagrada, pač pa nagrada za beloruski narod. "Brez beloruskega naroda jaz ne bi bila nihče. In enako, če ne bi bilo voditelja, se beloruski narod ne bi mogel združiti v nadaljevanju boja. Gre za znak našemu režimu pred drugimi državami, da so naš boj za človeško dostojanstvo in človekove pravice zelo pomembni za naše sosednje države," je dejal 38-letna političarka, ki se je zatekla v Litvo, kjer se je z njo srečal tudi slovenski zunanji minister Anže Logar (glej video spodaj). Tihanovska je vztrajala, da bodo z bojem nadaljevali in ga ne bodo opustili

Belorusija je že od spornih predsedniških volitev 9. avgusta sredi politične krize, ki je privedla do vstaje proti avtoritarnemu predsedniku Aleksandru Lukašenku in poznejšega brutalnega zatiranja protestnikov, ki nasprotujejo režimu.

Logar se je srečal s Tihanovsko

Še dva finalista: okoljevarstveniki in nadškof

Med finalisti so bili še okoljski aktivisti Guapinol iz Hondurasa in kaldejski katoliški nadškof iz iraškega Mosula Nadžib Musa Mišael.

Mišael je ob vdoru skrajne skupine Islamska država v Mosul leta 2014 omogočil evakuacijo ljudi v Kurdistan in rešil več kot 800 pomembnih zgodovinskih rokopisov, ki so jih pozneje digitalizirali.

Okoljski aktivisti Guapinol v Hondurasu pa so se znašli v zaporu zaradi mirnega protesta proti velikim rudnikom, ki zastrupljajo reki Guapinol in San Pedro. Posebej je izpostavljena leta 2016 ubita Berta Caceres, ekologinja in dolgoletna vidna borka za ozemeljske pravice avtohtonih skupnosti v Hondurasu. Sassoli se je ob razglasitvi spomnil tudi nanje: "Želim opozoriti še na nedavni uboj enega izmed letošnjih finalistov, Arnolda Joaquína Morazán Eraza, ki je bil član okoljevarstvene skupine Guapinol. Skupina nasprotuje rudniku železovega oksida v Hondurasu. Pozivam, da se o njegovi smrti začne verodostojna, neodvisna in takojšnja preiskava, odgovorni pa morajo odgovarjati za svoja dejanja."

Nagrada Saharova za svobodo misli beloruski opoziciji

Zavzemanje za človekove pravice

Evropski parlament od leta 1988 nagrado Saharova podeljuje posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Nagrajenci prejmejo priznanje in 50.000 evrov. Podelitev bo 16. decembra. O nagradi odloča konferenca predsednikov (predsednik Evropskega parlamenta in vodje političnih skupin).

Lani je nagrado prejel Ilham Tohti, ujgurski ekonomist, ki se bori za pravice zatirane muslimanske manjšine Ujgurov na Kitajskem.