Preteči podobi Angele Merkel in Christine Lagarde (IMF) na transparentu grških protestnikov. Foto: Reuters
Preteči podobi Angele Merkel in Christine Lagarde (IMF) na transparentu grških protestnikov. Foto: Reuters

"Grčija je v preteklosti izpolnjevala svoje obveznosti. Vlada zato pričakuje, da bo Grčija to počela tudi v prihodnje," je danes povedal tiskovni predstavnik nemške vlade Georg Streiter.

Medtem nemški tednik Spiegel poroča, da je nemška vlada pripravljena sprejeti izstop Grčije iz evrskega območja, če nova grška vlada ne bo nadaljevala varčevalnih in reformnih ukrepov. Po navedbah tednika, ki se sklicuje na neimenovane vladne vire, tako nemška kanclerka Angela Merkel in finančni minister Wolfgang Schäuble menita, da bi bil izstop Grčije iz evra vzdržljiv.

Razlogi za to so napredek, ki ga je evrsko območje doseglo od vrhunca krize leta 2012. Zato bi bila nevarnost "nalezljivosti" za izstope drugih držav iz evrskega območja majhna. Za zdaj sicer še ni odgovora na vprašanje, kako lahko država članica EU opusti evro, a kljub temu ostane v uniji.

V pričakovanju volitev
Predčasne parlamentarne volitve v Grčiji bodo potekale 25. januarja. Sprožila jih je politična kriza okoli izvolitve novega predsednika države v parlamentu, ko vladnemu kandidatu Stavrasu Dimasu v treh krogih ni uspela izvolitev na položaj. Parlament so zato razpustili in razpisali predčasne volitve.

To pa naj bi bilo po godu sedaj opozicijski Sirizi, ki ji javnomnenjske raziskave napovedujejo tesno zmago. Levičarska stranka ostro nasprotuje reformam in varčevalnim ukrepom, ki so jih Grčiji vsilili posojilodajalci - Mednarodni denarni sklad, EU in Evropska centralna banka - ter je obljubila njihovo odpravo.