Podpora Sirizi se sicer že več mesecev vztrajno krepi, a v zadnjih dneh je malce padla, saj je stranka še pred kratkim vodila za šest odstotnih točk. Foto: Reuters
Podpora Sirizi se sicer že več mesecev vztrajno krepi, a v zadnjih dneh je malce padla, saj je stranka še pred kratkim vodila za šest odstotnih točk. Foto: Reuters

Novi grški parlament bo po napovedih oblikovan 5. februarja, njegova prva naloga pa bo izvolitev naslednika predsednika Karolosa Papuljasa, ki se mu petletni mandat izteče marca. Predčasne volitve so bile sklicane, saj parlamentu v treh poskusih ni uspelo izvoliti novega predsednika.
Vladnemu kandidatu Stavrasu Dimasu v prvih dveh krogih ni uspelo zbrati 200 glasov, v zadnjem pa niti 180, kolikor jih je potreboval za izvolitev.

Premier Antonis Samaras je v torek opozoril, da bo morala do vratu zadolžena država izstopiti iz evroobmočja, če bo na volitvah zmagala Siriza, ki obljublja konec varčevalne politike. "Ta boj bo odločil, ali bo Grčija ostala v Evropi," je na srečanju s predsednikom dramatično opozoril Samaras.

Siriza napoveduje odpravo številnih reform
Levičarska opozicijska stranka Siriza, ki trenutno vodi po javnomnenjskih raziskavah, je namreč obljubila, da bo odpravila številne reforme, ki so jih Grčiji vsilili posojilodajalci - Mednarodni denarni sklad, Evropska unija in Evropska centralna banka. Zadnje, prav tako predčasne volitve leta 2012 so Grčijo pahnile v več tednov trajajočo politično krizo in podobno bi se lahko zgodilo tudi po tokratnih volitvah glede na pričakovano tesen izid.

Zaradi strahu pred predčasnimi volitvami in tem, kaj utegnejo prinesti državi, so se številni odločili za dvig denarja z bančnih računov. V decembru naj bi varčevalci in podjetja dvignili skupaj za kar 2,5 milijarde evrov. Po oceni Katimerinija je mogoče ta "minibeg kapitala" pojasniti le z zaskrbljenostjo ob volitvah.