Ursula von der Leyen in Giorgia Meloni na nedavnem vrhu skupine držav G7 v Apuliji. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen in Giorgia Meloni na nedavnem vrhu skupine držav G7 v Apuliji. Foto: Reuters

Evropska komisija naj bi v poročilu o stanju pravne države v državah članicah opozorila na zatiranje svobode medijev v Italiji, kjer je od leta 2022 na oblasti skrajno desna premierka Giorgia Meloni, je poročal bruseljski spletni portal Politico, ki se pri tem sklicuje na več evropskih uradnikov. Letno poročilo z oceno, kako članice EU-ja spoštujejo pravno državo, naj bi kolegij komisarjev prvotno obravnaval in predvidoma odobril 3. julija.

Vendar pa naj bi bilo poročilo po novem objavljeno šele po imenovanju novega predsednika oziroma predsednice Evropske komisije. To bi se lahko zgodilo najhitreje sredi julija, lahko pa tudi šele septembra.

Po besedah dveh uradnikov je kabinet von der Leyen zaprosil generalni sekretariat Evropske komisije, naj odloži objavo poročila.

Zamuda je po poročanju Politica nenavadna in za von der Leyen obstaja tveganje, da se bo zdela politično motivirana, saj predsednica komisije trenutno išče podporo voditeljev EU-ja, med njimi tudi italijanske premierke Meloni, da si zagotovi drugi petletni mandat.

Glavni govorec Evropske komisije Eric Mamer poročanja Politica in namigovanj o političnih razlogih za morebiten odlog objave poročila ni želel komentirati. Pojasnil je le, da bodo poročilo predložili v obravnavo kolegiju komisarjev, ko bo to po njihovem primerno za odobritev. Ob tem je spomnil, da je bilo v preteklih letih poročilo, ki vsebuje poglavja o stanju pravne države v 27 članicah, običajno objavljeno v juliju, enkrat pa celo septembra.

Sorodna novica Kadrovska križanka se polni: na najvišja mesta von der Leyen, Costa, Kallas in Metsola?

Ali odlog poročila ustreza tudi Grčiji in Slovaški?

Vendar pa naj poskus odložitve objave poročila ne bi bil povezan samo z Italijo, ampak tudi z drugimi članicami, med drugim s Slovaško in Grčijo, še navaja portal, ki je spomnil, da je v Grčiji na oblasti premier Kiriakos Micotakis, čigar vlada je bila v zadnjem letu in pol vpletena v škandal glede uporabe vohunske programske opreme za nadzor nad političnimi nasprotniki in novinarji v državi. Micotakis je član Evropske ljudske stranke (EPP), ki ji pripada tudi von der Leyen, in je odločno podprl njeno ponovno imenovanje za predsednico Komisije.

Podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova je ta mesec dejala, da Evropska komisija pozorno spremlja "negativne trende" glede svobode medijev v Italiji in drugih državah, tudi na Slovaškem, kjer je vlada premierja Roberta Fica potrdila sporen zakonski predlog, ki predvideva razpustitev javne radiotelevizije.