Maystadt je poudaril, da projekt izpolnjuje vse pogoje za pridobitev posojila EIB-ja. Foto: MMC RTV SLO
Maystadt je poudaril, da projekt izpolnjuje vse pogoje za pridobitev posojila EIB-ja. Foto: MMC RTV SLO
Philippe Maystadt
Predsednik Evropske investicijske banke (EIB) Maystadt je branil posojilo za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj pred kritikami evropskih nevladnih organizacij. Foto: European Community
Tudi v EU-ju različna mnenja o TEŠ-u

EIB je pretekli teden za TEŠ 6 sprostil 110 milijonov evrov posojila, skupen znesek predvidenega posojila pa je 550 milijonov evrov. V evropski nevladni organizaciji Bankwatch, ki nadzoruje financiranje evropskih projektov, so to posojilo kritizirali, saj pravijo, da se s tem ne izpolnjuje zaveza EU-ja o zmanjšanju izpustov ogljikovega dioksida.

"To je v nasprotju s podnebnimi cilji"
Poudarjajo, da ne razumejo, zakaj je takšen razkorak med političnimi izjavami Evropske unije in tem, kam evropske banke dejansko dajejo denar. "Naložba EIB-ja v TEŠ je v nasprotju s podnebnimi cilji EU-ja," je opozorila predstavnica Bankwatcha Claudia Ciobanu. Prav tako so naložbe EIB-ja v energetski sektor v Sloveniji po mnenju te organizacije "popolnoma neuravnotežene", saj je posojilo za TEŠ 6 petkrat večje od vseh naložb te banke v obnovljive vire in energetsko učinkovitost v Sloveniji od leta 2002.

Maystadt: TEŠ 6 izpolnjuje kriterije
Predsednik banke Philippe Maystadt odgovarja, da je glavna prioriteta banke financiranje projektov, ki spodbujajo boj proti podnebnim spremembam, TEŠ 6 pa naj bi izpolnjeval vse ostre pogoje EIB-ja za odobritev posojila. "Ta projekt za nas ni prioriteta, a v nekaterih državah, ne samo v Sloveniji, enako je, na primer, v Nemčiji, nacionalne oblasti menijo, da še vedno potrebujejo del energetske proizvodnje iz termoelektrarn na premog ali lignit. Financiranje take vrste projektov odobrimo samo, če izpolnjujejo določene pogoje," je dejal.

Med temi pogoji sta tudi zahtevi, da projekt oddobrita tako nacionalna vlada kot EU ter da se z njim vsaj za 20 odstotkov zmanjša intenzivnost izpustov ogljikovega dioksida. Vse to TEŠ 6 izpolnjuje, poudarja Maystadt, prav tako pa naj bi se z novim blokom izpusti zmanjšali za 30 odstotkov v primerjavi z zdajšnjim stanjem.

Kdo vse je dobil posojila EIB-ja?
V letu 2010 je EIB s Slovenijo podpisala pogodbe za 733 milijonov evrov posojil, kar je odstotek vseh posojil banke. Od tega je levji delež, 440 milijonov evrov, namenjen za TEŠ 6, 63 milijonov evrov posojil so odobrili Elektru Slovenija za okrepitev slovenskih omrežij za prenos energije, 100 milijonov evrov posojil pa Geoplinu plinovodom za nadgradnjo zmogljivosti omrežij za prenos plina.

Poleg tega so bile lani sklenjene pogodbe za 30 milijonov evrov posojil za Novo Ljubljansko banko za financiranje malih in srednjih podjetij, za 25 milijonov evrov za Banko Celje za sofinanciranje malih in srednjih podjetij na področju energije in okolja, za 25 milijonov evrov pa za Gorenjsko banko prav tako za financiranje malih in srednjih podjetij. Podpisana je bila tudi pogodba za 50 milijonov evrov posojila za Slovensko izvozno in razvojno banko za financiranje naložb dobaviteljev v avtomobilskem sektorju v raziskave in razvoj.

Tudi v EU-ju različna mnenja o TEŠ-u