Kot je ob podpisu pogodbe dejala Parshadova, bo TEŠ lahko z realizacijo TEŠ-a 6, z zmanjševanjem emisij in nižjo porabo premoga bistveno izboljšal učinkovitost svojega poslovanja.
Kot je ob podpisu pogodbe dejala Parshadova, bo TEŠ lahko z realizacijo TEŠ-a 6, z zmanjševanjem emisij in nižjo porabo premoga bistveno izboljšal učinkovitost svojega poslovanja. "Omenjena investicija bo podjetju omogočala izpolnjevanje okoljskih zahtev EU-ja," je še dodala. Foto: MMC RTV SLO

Pogodbo so podpisali direktor TEŠ-a Simon Tot, generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne Matjaž Janežič in direktorica sektorja za energetiko pri Evropski banki za obnovo in razvoj Nandita Parshad. Prvi mož TEŠ-a je ob tem dejal, da verjame, da je to še dodaten korak na poti k realizaciji nacionalno izredno pomembnega projekta.

Zmanjšale se bodo emisije
600-megavatni šesti blok termoelektrarne bo nadomestil trenutne premogovne enote, saj imajo bistveno nižje izkoristke, posledično pa tudi bistveno višje emisije ogljikovega dioksida.

"Tehnološko, energetsko in ekološko visoko učinkovit TEŠ 6 bo za proizvodnjo enake količine električne energije, kot jo proizvedejo obstoječi bloki TEŠ-a, porabil za 30 odstotkov manj premoga, zmanjšali pa se bodo tudi izpusti CO2-ja, in sicer za 35 odstotkov," so poudarili v termoelektrarni.

Dolgoročno to pomeni znatno zmanjšanje izpustov CO2-ja, in sicer za približno 1,2 milijona ton letno. To pomeni, da se bodo za približno osem odstotkov zmanjšale vse toplogredne emisije Slovenije.