Tadić je bil na obisku v Bruslju. Foto: EPA
Tadić je bil na obisku v Bruslju. Foto: EPA

"Predsednika Tadića sem spodbudil k nadaljnjim korakom, da države članice prepriča, da Srbija resno sodeluje v dialogu s Kosovom in da v dobri veri izvaja do zdaj dosežene dogovore," je po srečanju s srbskim predsednikom dejal Herman Van Rompuy in pojasnil, da so regionalno sodelovanje in dobri sosedski odnosi ključen del širitvenega procesa.

Po njegovih besedah bo EU vsako državo ocenjeval na podlagi njenih dosežkov in izpolnjevanja poštenih ter strogih pogojev.

Tadić je zagotovil, da bo Srbija storila vse, da decembra dobi status kandidatke, ob tem pa opozoril, da ne bi smeli domači javnosti pošiljati nerealističnih sporočil, da je status kandidatke nekaj zagotovljenega.

"Do 9. decembra je še dovolj časa in zato moramo opraviti svoj del obveznosti. Srbija bo to vsekakor storila in pričakujemo, da bodo naši evropski partnerji to prepoznali ter da bodo EU in tudi vsaka posamezna članica konstruktivni," je povedal.

Vzdušje ni naklonjeno širitvi
Oktobra je Evropska komisija priporočila dodelitev statusa kandidatke Srbiji, a je ob tem dala jasno vedeti, da je za ta korak ključno nadaljevanje dialoga Prištine in Beograda pod okriljem EU-ja, ki je bilo v preteklih mesecih dvakrat prekinjeno zaradi napetosti na severu Kosova, kjer živi pretežno srbsko prebivalstvo.

Dialog je namenjen reševanju praktičnih vprašanj, ki so pomembna za vsakdanje življenje prebivalcev na Kosovu. Končni cilj pogovorov je ureditev statusa Kosova.

Voditelji članic EU-ja bodo o dodelitvi statusa kandidatke Srbiji odločali 9. decembra, odločitev pa mora biti sprejeta s soglasjem. Čeprav je ključno vprašanje za napredek Srbije njen odnos s Kosovom, pa trenutno razpoloženje v EU-ju ni naklonjeno širitvi, kar je danes izpostavil tudi Tadić, ki pa kljub temu pričakuje pozitiven pristop EU-ja do Srbije.