Pahor se je s Tadićem sešel prejšnji teden. Foto: Reuters
Pahor se je s Tadićem sešel prejšnji teden. Foto: Reuters

"Za dodelitev statusa kandidatke na rednem, decembrskem zasedanju Sveta EU je pred vsem drugim treba, poleg pozitivnega poročila o napredku, zagotoviti soglasje znotraj držav, članic EU-ja," je navedeno v izjavi, ki jo po Tanjugu navaja Blic.

Pri tem drugem sta pomembna zlasti pravilen opis težav in obrazložitev rešitve, ki bi prinesla mir in blaginjo, ne pa samo birokratsko izpolnjevanje navedenih pogojev, so še zapisali.

Pojasnjujoč Pahorjove izjave na tiskovni konferenci po torkovem srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel, so s tiskovnega urada sporočili, da "vlada Republike Slovenije ostaja zavezana procesu širjenja Evropske unije in krepitvi evropske perspektive območja, ker pojmuje, da je samo EU največje zagotovilo za mir, varnost in stabilnost Zahodnega Balkana".
"Ne tako pomembno kot nemška podpora"
Slovenija podpira dodelitev statusa kandidatke Srbiji, ker meni, da je to nujno potrebno za nadaljevanje procesa širjenja EU-ja, je še navedeno v izjavi.
Na B92 pa ob tem obžalujejo to, da podpora slovenskega premierja, tesne zveze z italijanskimi predstavniki ali odlično sodelovanje srbskih oblasti s švedskim vodjo diplomacije Carlom Bildtom nimajo niti približno toliko vpliva in teže kot nemška podpora Hrvaški na njeni poti.
"Med evropskimi politiki Srbija ima prijatelje, ne pa tudi strateških partnerstev," končuje B92.