Zoran Thaler se bo moral pogovoritib s predstavniki Olafa, ki pa ne izvaja kazenske preiskave, temveč le administrativno, saj ga omejuje pravilnik Evropskega parlamenta. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Thaler se bo moral pogovoritib s predstavniki Olafa, ki pa ne izvaja kazenske preiskave, temveč le administrativno, saj ga omejuje pravilnik Evropskega parlamenta. Foto: MMC RTV SLO

Predstavniki Olafa želijo govoriti z vsemi vpletenimi, tudi z zdaj že nekdanjim evropskim poslancem iz Slovenije Thalerjem. Podrobnosti pristojni, ki sicer opravljajo samo administrativno preiskavo, ne pa tudi kazenske, niso želeli razkriti.

Pri Olafu niso želeli pojasniti, ali so vpletene evropske poslance že povabili na pogovore ali ne. Povedali so le, da je to predvsem v interesu vpletenih poslancev in da zbirajo vse dokaze za in proti njihovi vpletenosti v korupcijo.

Olaf vztraja pri dostopu do poslanskih pisarn
Viri pri Olafu so v povezavi s tem pojasnili, da bodo vprašanje dostopa do pisarn reševali v okviru "praktičnega" sodelovanja s pristojnimi nacionalnimi organi in Evropskim parlamentom. Ob tem so poudarili, da še vedno želijo v poslanske pisarne, kar jim onemogoča pravilnik Evropskega parlamenta, a to naj ne bi bil več predmet "spora" s parlamentom.

V Olafu verjamejo, da so od Evropskega parlamenta dobili ves material, ki ga je evropski poslanki Diani Wallis, ki vodi notranjo preiskavo, posredoval britanski časnik Sunday Times. "Dobili smo tudi trdi disk," so potrdili pri Olafu.

Nadaljnja preiskava po ugotovitvi vpletenosti
V uradu poudarjajo, da je njihov namen preiskati, kaj se je res zgodilo, in ugotoviti, ali so evropski poslanci res vpleteni v korupcijo, česar jih obtožuje Sunday Times. Če bodo na koncu ugotovili, da so, bodo pristojnim organom svetovali nadaljnjo preiskavo.

Gre za korupcijsko afero, ki jo je razkril britanski časnik Sunday Times. Vanjo so za zdaj vpleteni štirje evropski poslanci - Slovenec Thaler in Avstrijec Ernst Strasser, ki sta že odstopila, ter Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain.

Sunday Times trdi, da so se njegovi novinarji pod krinko lobistov z omenjenimi poslanci dogovorili, da bodo ti v zameno za denar poskrbeli za sprejetje določenih dopolnil k evropski zakonodaji na področju financ.