Poljski premier Mateusz Morawiecki in madžarski premier Viktor Orban. Foto: EPA
Poljski premier Mateusz Morawiecki in madžarski premier Viktor Orban. Foto: EPA

Visoki diplomatski viri v EU-ju so opozorili, da pričakujejo "jasen signal" iz Budimpešte in Varšave "danes ali najpozneje jutri", sicer bodo prešli na načrt B.

Načrt B pomeni alternativno rešitev za vzpostavitev sklada za okrevanje s 25 članicami. Sklad je zdaj predviden v tesni povezavi z večletnim proračunom, na podlagi metode skupnosti. Kot alternativa se neuradno omenja več možnosti, med njimi medvladni sporazum in okrepljeno sodelovanje ter tudi kombinacija obeh.

Madžarski in poljski veto svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo v vrednosti 1824 milijard evrov, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun EU-ja in sklad za okrevanje, lahko po navedbah visokih diplomatskih virov v EU-ju postane pomembna tema zasedanja voditeljev članic EU-ja v četrtek in petek v Bruslju.

Kaj se zgodi, če dogovora ne bo?

Če dogovora o svežnju ne bo, to po navedbah virov pri Evropski komisiji pomeni tudi financiranje Unije po sistemu začasnih dvanajstin, kar vodi v zelo resen položaj, med drugim v bistveno zmanjšanje kohezijskih plačil.

Če dogovora o večletnem proračunu ne bo, pa je na vrhu konec tedna ogrožen tudi dogovor o krepitvi cilja za zmanjšanje izpustov do leta 2030 s sedanjih 40 na najmanj 55 odstotkov. Vse torej kaže, da lahko podnebni cilj postane talec spora glede vladavine prava.

Madžarska in Poljska celoten sveženj blokirata zaradi nestrinjanja s pogojevanjem evropskih sredstev z vladavino prava. To pogojevanje naj bi po navedbah virov pri komisiji sicer veljalo v vsakem primeru, ne glede na to, kako se bo financirala Unija.