Madžarski premier Viktor Orban vztraja pri ločitvi teh dveh vprašanj. Foto: Reuters
Madžarski premier Viktor Orban vztraja pri ločitvi teh dveh vprašanj. Foto: Reuters

Poljska in Madžarska že nekaj tednov blokirata 1800 milijard evrov vreden sedemletni proračun EU-ja za okrevanje in sklada za okrevanje po covidu-19, saj je izplačilo evropskih sredstev pogojeno s spoštovanjem vladavine prava.

Tako Varšava kot Budimpešta, ki ju EU preiskuje zaradi obtožb o njunih prizadevanjih za omejitev pravne države in svobode medijev, nasprotujeta odločitvi, da bi bila evropska sredstva razdeljena na podlagi spoštovanja vladavine prava in demokratičnih norm v posameznih državah članicah EU-ja.

Tudi t. i. zavezujoča izjava padla v vodo

Evropski diplomati so si prizadevali, da bi rešitev spora rešili s t. i. zavezujočo izjavo, s katero bi pojasnili sporen mehanizem o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava in ne s sprejetim kompromisom. A sta tako Madžarska kot Budimpešta predlog zavrnili.

Sorodna novica Budimpešta ne vidi možnosti za kompromis glede veta, a je odprta za pogajanja

"Za nas rešitev – da dodamo neko izjavo kot samolepilni listek na list papirja – ni rešitev," je dejal madžarski premier Viktor Orban za javni radio. "Madžarska vztraja, da je treba ti dve stvari ločiti." Orban je dejal, da se ne mudi pri sklenitvi dogovora o evropskem proračunu še pred iztekom leta: "Pustimo zakonodajni status nespremenjen in vse bo potekalo gladko in hitro."

Tudi poljski tiskovni predstavnik Piotr Muller je na Twitterju sporočil, da ostaja stališče Varšave do te teme.

Charles Michel ostaja optimističen, Gentiloni ne želi popustiti

V pričakovanju vrha EU-ja naslednji četrtek in petek, ki mora rešiti zaplet z blokado Madžarske in Poljske, da bo mogoče sveženj uveljaviti, se vse glasneje in jasneje omenjajo alternativni scenariji, s katerimi bi zaobšli veto Budimpešte in Varšave.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel o alternativnih scenarijih noče govoriti, a poudarja, da želi ostati optimističen, in upa, da bodo težave premostili. Reševanje težav z blokado julijskega dogovora je primerjal z obnavljanjem poročne zaobljube. Pogojevanja z vladavino prava se ne sme uporabljati arbitrarno, vsakogar je treba obravnavati enako, je poudaril in navedel, da je vladavina prava "tesno povezana z DNK evropskega projekta".

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni pa je danes dejal, da EU ne bo popustil Poljski in Madžarski. "EU bo sveženj za spoprijemanje Evrope s pandemijo novega koronavirusa sprejel brez njiju," je dejal. In še: "Mislim, da smo do teh članic zelo jasni, da bomo nadaljevali tudi brez njiju, vendar sem prepričan, da bomo na koncu dosegli dogovor."

Vrstijo se informacije o poskusih rešitve blokade

Poljska je predlagala ločeno izjavo voditeljev članic EU-ja o tolmačenju pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava, a madžarski premier Viktor Orban, kot smo že omenili, vztraja pri ločitvi teh dveh vprašanj.

Če dogovora o celotnem svežnju ta mesec ne bo, se bo Unija namesto z novim večletnim proračunom financirala po sistemu začasnih dvanajstin, kar med drugim pomeni bistveno manj kohezijskih plačil. 750-milijardnega sklada pa v tem primeru sploh ne bo.

Članice zdaj preučujejo možnosti, kako bi lahko sklad za okrevanje vzpostavile brez Madžarske in Poljske. Neuradno se na primer omenja možnost, da bi odločitev o lastnih virih sprejeli v okviru medvladnega sporazuma, pravno podlago za instrument za okrevanje pa na podlagi okrepljenega sodelovanja.