Slovenija naj bi se letos resno lotila zmanjševanja brezposelnosti med mladimi. Vlada se namerava s programom Jamstvo za mlade zavezati, da bo vsakomur v starosti od 15 do 29 let, ki po štirih mesecih od vpisa v evidenco brezposelnih še ne bo našel dela, ponudila vsaj začasno rešitev. Foto: MMC RTV SLO/Simon Ogulin
Slovenija naj bi se letos resno lotila zmanjševanja brezposelnosti med mladimi. Vlada se namerava s programom Jamstvo za mlade zavezati, da bo vsakomur v starosti od 15 do 29 let, ki po štirih mesecih od vpisa v evidenco brezposelnih še ne bo našel dela, ponudila vsaj začasno rešitev. Foto: MMC RTV SLO/Simon Ogulin

Odlašanje reševanja težav z vedno višjo stopnjo brezposelnosti med mladimi v Evropski uniji bi lahko ogrozilo gospodarsko rast v celotni regiji, je opozorilo EU-ja enajsterici.

"Države članice, ki še vedno niso oblikovale načrta za jamstveno shemo za mlade, pozivamo, da to storijo čim prej. Puščanje mladih brez pomoči bo uničujoče vplivalo na njihovo prihodnost kot tudi na evropsko gospodarsko rast in socialno kohezijo," je bil jasen član Evropske komisije, pristojen za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje Laszlo Andor.

Rok za oddajo načrta, kako bodo države izvedle omenjeni program in predvsem kako bodo razporedile pridobljena sredstva, je bil do 31. decembra lani. Med dvajseterico držav so tri, ki se sploh še niso odzvale in oddale načrta o porabi evropskih sredstev, to so Velika Britanija, Slovaška in Slovenija.

Preostalih osem držav (Avstrija, Danska, Estonija, Finska, Nemčija, Luksemburg, Malta in Nizozemska) še vedno oblikuje svoje predloge.

Zahteva EU-ja: Znižajte brezposelnost med mladimi
EU tudi od vseh članic, ki niso imele regije, v kateri bi bila stopnja brezposelnosti tako visoka, da bi bile vključene v shemo, pričakuje, da mu še na začetku leta 2014 pošljejo načrt za znižanje brezposelnosti med mladimi.

Bruselj se je lani na alarmantne številke brezposelnosti med mladimi, ki so v evroobmočju presegle 25 odstotkov, odzval z vzpostavitvijo programa Jamstvo za mlade.
Dvajsetim članicam EU-ja, ki so izpolnile pogoj, da je bila v eni izmed njihovih regij v letu 2012 stopnja brezposelnosti višja od 25 odstotkov, je podelil osem milijard evrov pomoči, da bi države sprejele programe, s katerimi bodo zmanjšale brezposelnost med mladimi.

Med pogoji za prejeto pomoč je bila tudi zaveza držav, da bodo v obdobju 2014-2020 okrepile svoja prizadevanja za povečanje zaposlovanja mladih, da bi ti v nekaj mesecih po koncu šolanja dobili kakovostno ponudbo za zaposlitev, možnost nadaljnjega izobraževanja, vajeništvo ali pripravništvo.

Pomoči bo deležna tudi Slovenija, in sicer vzhodna regija. Čeprav Slovenija ni izpolnjevala merila 25-odstotne brezposelnosti mladih, je slovenskim pogajalcem uspelo izboriti izjemo, in sicer z argumentom, da je imela Slovenija lani med vsemi državami članicami najvišjo rast brezposelnosti.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je novembra lani obljubila, da bo "vsaki mladi osebi v starosti od 15 do 29 let ponujena zaposlitev, usposabljanje na delovnem mestu, vključitev v formalno izobraževanje ali krajša oblika institucionalnega ali praktičnega usposabljanja v štirih mesecih po prijavi v evidenco brezposelnih oseb pri Zavodu RS za zaposlovanje".