Zoran Milanović, Alenka Bratušek in avstrijski kancler Werner Faymann so dejali, je bilo to njihovo prvo tovrstno srečanje, ne pa tudi zadnje; kot so pojasnili, se bodo predvidoma že kmalu naslednjič sestali v Sloveniji, nato pa še na Hrvaškem. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Milanović, Alenka Bratušek in avstrijski kancler Werner Faymann so dejali, je bilo to njihovo prvo tovrstno srečanje, ne pa tudi zadnje; kot so pojasnili, se bodo predvidoma že kmalu naslednjič sestali v Sloveniji, nato pa še na Hrvaškem. Foto: MMC RTV SLO
Voditelji vlad Slovenije, Avstrije in Hrvaške so tudi odločno podprli solidarnost znotraj EU-ja, vendar, kot so poudarili vsi trije, morajo države izpolniti svoje domače naloge in hkrati uresničevati skupne cilje, za katere so se dogovorili na ravni EU-ja. Foto: MMC RTV SLO
Bratuškova si od Dunaja želi podporo za Žavlje

Visoki predstavniki vlad so podprli tudi uvedbo davka na finančne transakcije in bančno unijo ter se zavzeli za pravno državo in za omejevanje špekulantov, "saj nam ne bo treba spet zagotavljati toliko milijard evrov za krizo na finančnih trgih oziroma za reševanje bank", je dejal Faymann.

Gospodarsko rast bo mogoče zagnati le z večjimi vlaganji v izobraževanje, je prepričan avstrijski kancler, ki se je zavzel za koordinacijo skupnih pobud trojice držav v Evropi.

Nad nasveti Faymanna je bila navdušena Bratuškova, ki je dejala, da nam bodo izkušnje, "ki nam jih bodo in so nam jih že predstavili kolegi iz Avstrije, uporabili tudi v Sloveniji." Avstrija ima eno najnižjih stopenj brezposelnosti med mladimi.
Slovenska premierka je ob tem spomnila, da je Slovenija že znižala prispevke za delodajalce, ki prvič zaposlijo mladega delojemalca, tokrat pa sta s Faymannom govorila tudi o t. i. dualnem sistemu izobraževanja, ki je v Avstriji obrodil konkretne sadove. "To so sicer bolj dolgoročne rešitve, skupen projekt znotraj EU-ja pa je garancijska shema, ki smo jo potrdili na zadnjem Evropskem svetu," je še dejala Bratuškova.

Milanović je opozoril, da ne gre kar kopirati rešitev iz drugih držav, saj gre običajno za niz faktorjev, ki potem lahko prinesejo napredek: "Če bi Hrvaška zgolj prepisala avstrijski garancijski model za mlade, se ne bi zgodilo nič," je menil Milanović.

Voditelji vlad Slovenije, Avstrije in Hrvaške so tudi odločno podprli solidarnost znotraj EU-ja. A kot so poudarili vsi trije, morajo države izpolniti svoje domače naloge in hkrati uresničevati skupne cilje, za katere so se dogovorili na ravni EU-ja.

"Zgolj s skupnimi močmi in politikami se bomo lahko borili proti brezposelnosti in krepili gospodarsko rast," je prepričan Faymann. Ne gre pa pri solidarnosti za to, da bo lahko nekdo živel na račun drugega, pa sta dodala Bratuškova in Milanović

Bratuškova iskala podporo za Žavlje
Bratuškova je na novinarsko vprašanje še pojasnila, da je oba kolega seznanila tudi glede problema plinskega terminala, ki ga načrtuje Italija v Žavljah: "Osebno pa sem trdno prepričana, da bova z italijanskim kolegom Enricom Letto uspela najti rešitev in da bo ta problem rešen znotraj dveh držav in da drugim državam ne bo treba pomagati oziroma posegati."

Dodala je, da bi se o tej problematiko z Letto več lahko pogovorila že v začetku septembra; italijanski premier namreč prihaja tudi na Blejski strateški forum 2. septembra. Po virih EU-ja naj bi se sicer 12. in 13. septembra v Benetkah sestala še skupaj z Milanovićem.

Bratuškova si od Dunaja želi podporo za Žavlje