Madžarski premier Viktor Orban. Foto: Reuters
Madžarski premier Viktor Orban. Foto: Reuters

Po njegovem mnenju dogovor o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava pomeni izsiljevanje držav na ideološki podlagi brez objektivnih meril.

V tradicionalnem petkovem pogovoru za madžarski radio Kossuth je Orban še pojasnil, da je Budimpešta na Evropsko komisijo naslovila več pisem, v katerih je sporočila, da bosta Madžarska in Poljska vložili veto na sprejetje večletnega proračuna Unije, če bo Bruselj vztrajal pri svojih načrtih.

"Madžarski ne morejo vzeti njenega denarja. Madžarsko gospodarstvo mora delovati še naprej, zato potrebuje naložbe," je dejal Orban.

Predsednik madžarske vlade se je v četrtek o predlaganem merilu spoštovanja vladavine prava pogovarjal tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel. Da bo spoštovanje načela vladavine prava pogoj za pridobivanje sredstev iz večletnega proračuna EU-ja in svežnja za okrevanje po pandemiji, so se Evropski parlament in članice EU-ja načeloma dogovorili prejšnji teden. To vprašanje je sicer del širšega, 1824 milijard evrov vrednega svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, o katerem so dogovor dosegli v torek.

Sorodna novica Dosežen dogovor o svežnju za obnovo EU-ja po pandemiji

Poljski premier zagrozil z vetom

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v četrtek predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu in nemškemu predsedstvu Sveta EU-ja poslal pismo, v katerem je zagrozil z vetom na proračun za obdobje 2021–2027, če bo črpanje pogojevano s spoštovanjem vladavine prava.

Pogajalci Evropskega parlamenta in držav članic so se nedavno dogovorili, da bo spoštovanje načela vladavine prava pogoj za pridobitev sredstev iz večletnega proračuna EU-ja in svežnja za okrevanje po pandemiji covida-19.

Poljska in Madžarska sta pod drobnogledom EU-ja zaradi spodkopavanja neodvisnosti sodstva, medijev in nevladnih organizacij. Če bi se izkazalo, da kršita načela vladavine prava, bi ob pogojevanju tvegali izgubo milijard evrov evropskih sredstev. Obe državi sta sicer veliki neto prejemnici sredstev.

"Brez zadostnih zagotovil, da bodo spoštovane pravice, ki jih zagotavljajo evropske pogodbe, ne vidimo možnosti, da bi v poljskem parlamentu ratificirali proračun," je še zapisal poljski premier.