'Predlagamo tistega, ki bi sicer bil izvoljen za osmega poslanca,' je povedala ministrica Pavlinič Krebs. Foto: MMC RTV SLO
'Predlagamo tistega, ki bi sicer bil izvoljen za osmega poslanca,' je povedala ministrica Pavlinič Krebs. Foto: MMC RTV SLO
EP
Poleg dodatnega slovenskega evropskega poslanca uveljavitev Lizbonske pogodbe prinaša še 17 novih poslancev iz 11 drugih držav EU-ja. Foto: MMC RTV SLO

osmega poslanca evropskega parlamenta iz Slovenije.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je dejala, da bodo za poslanca predlagali tistega, ki je bil izvoljen kot osmi.

Kaj je na seji še počela vlada?
Vlačič: Vinjete čez štiri leta le še zgodovina


Spremembe zakona o volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament je treba sprejeti tudi zaradi veljavnosti Lizbonske pogodbe, s katero bo Slovenija dobila dodatnega, osmega poslanca v EP-ju. Glede na predlog bo mandat osmega poslanca pripadel kandidatu, ki bi bil izvoljen za osmega poslanca glede na izid glasovanja na junijskih volitvah poslancev v EP. Tako se bo sedemčlanski ekipi pridužila Zofija Mazej Kukovič z liste SDS-a.

V SDS-u se z načinom izbire strinjajo
Izmed treh mogočih načinov imenovanja je vlada očitno sklenila izbrati najracionalnejšega, s čimer se strinjajo tudi v SDS-u. Za MMC so pred dnevi, ko še še ni bil znan način imenovanja osmega poslanca, dejali, da ne vidijo razloga, da bi se volitve ponavljale in zato trošil davkoplačevalski denar.

"Verjetno slovenska javnost ne bi sprejela tega, da bi morali organizirati volitve samo za enega kandidata, saj je bilo že pred junijskimi volitvami jasno povedano, da se voli tudi osmi kandidat, ki bo dobil mandat z uveljavitvijo Lizbonske pogodbe," so dejali v SDS-u in dodali, da Mazej Kukovičeva doslej ni bila opazovalka v EP-ju.

Odpravljajo še druge nepravilnosti
Predlog spremembe zakona odpravlja tudi nepravilnost, ki je nastala zaradi napačnega prevoda pri prenosu evropske direktive o podrobni ureditvi uresničevanja aktivne in pasivne volilne pravice na volitvah v EP za državljane Unije, ki prebivajo v državi članici, niso pa njeni državljani. Predlog daje pravico glasovanja za poslance iz Slovenije na volitvah v EP tistim volivcem, ki imajo samo aktivno volilno pravico za volitve poslancev DZ-ja, nimajo pa pasivne volilne pravice za poslance DZ-ja, kar jim je bilo glede na veljavni zakon do zdaj onemogočeno.