Vlada je sprejela nov akcijski načrt za uvedbo elektronskega cestninjenja. Foto: MMC RTV SLO
Vlada je sprejela nov akcijski načrt za uvedbo elektronskega cestninjenja. Foto: MMC RTV SLO
Vlada o vinjetah in dodatnem poslancu v EP-ju

Ta po besedah ministra za promet Patricka Vlačiča predvideva takojšnjo uvedbo cestninjenja po prevoženi razdalji, kar pomeni, da bo vinjetni sistem, ki je bil že ob sami uvedbi prehoden, ukinjen.

Dve leti v uporabi t. i. elektronske vinjete
V elektronski cestninski sistem v prostem prometnem toku morajo biti v letu 2012 vključena vsa vozila, pri čemer je za osebna vozila predvideno prehodno obdobje. Tako naj bi bila od leta 2012 do leta 2014 zanje v uporabi t. i. elektronska vinjeta - naprava, podobna kartici ABC.


"Želeno stanje, ki je skladno tudi z evropskimi direktivami, je uvesti vzdržen sistem, ki bo omogočal, da bo Dars odplačeval svoje dolgove, in ki bo ustrezal načelu 'uporabnik plača'. Prepričani smo, da bo tak sistem najboljši za uporabnike in najpravičnejši," je poudaril prometni minister in dodal, da je uvedba elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku za osebna vozila glede na stanje dolga in prihodnje finančne obveznosti Darsa smiselna. Analize namreč kažejo, da bi glede na obstoječi vinjetni sistem prinesla od 45 do 70 milijonov evrov več.

Vlačič: Brez priviligiranja določenih tehnologij
Razpis za elektronsko cestninjenje bo po Vlačičevih besedah pripravljen tako, da ne bo dajal prednosti nobeni tehnologiji.

Vlada o vinjetah in dodatnem poslancu v EP-ju