Foto: EPA
Foto: EPA

Pogajanja med Brusljem in Londonom se po nedeljski odločitvi nadaljujejo.

e nikoli do zdaj se o tako celovitem sporazumu (trgovina, energetika, ribištvo, promet, policijsko in pravosodno sodelovanje itd.) ni pogajalo tako pregledno in tako kratek čas," je na Twitterju še zapisal Michel Barnier, ki je znova poudaril, da bo naslednjih nekaj dni ključnih za brexit, če bi sporazum veljal od 1. januarja 2021.

Po navedbah diplomatskih virov je Barnier veleposlanikom nakazal, da je rahel napredek v pogajanjih vendarle dosežen, vendar pa ostajajo razhajanja med EU-jem in Londonom glede ključnih vprašanj: ribištvo, enaki konkurenčni pogoji in upravljanje sporazuma.

Brexit: Roki se iztekajo, pogajanja se nadaljujejo

Ursula von der Leyen: "Prišli smo do zadnje milje"

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson sta v nedeljo po telefonskem pogovoru sporočila, da se pogajanja med EU-jem in Londonom nadaljujejo. Novega roka za sklenitev dogovora strani nista določili.

"Kljub izčrpanosti po skoraj enem letu pogovorov in čeprav so bili že večkrat prekoračeni roki, oba misliva, da je odgovorno, da naredimo dodatno miljo," je v nedeljo dejala von der Leyenova. Johnson pa je ocenil, da sta strani še vedno daleč narazen glede ključnih vprašanj.

Von der Leyenova je tudi danes izrazila zadovoljstvo, da se pogajanja nadaljujejo, in ocenila, da je bil dosežen napredek.

"Narejen je premik, to je dobro," je poudarila. "Pogovarjamo se o novem začetku s starimi prijatelji," je po poročanju AFP-ja dejala na prireditvi ob 60-letnici Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). "Prišli smo do zadnje milje. Vendar je ta bistvenega pomena. Želimo enake pogoje, ne samo na začetku, ampak tudi dolgoročno," je dodala.

Teoretično je čas za dogovor še do izteka leta. A sporazum, če bo dosežen, je treba še ratificirati, preden se čez manj kot tri tedne izteče prehodno obdobje. Če dogovora do konca leta ne bo, bodo trgovinski odnosi med EU-jem in Združenim kraljestvom temeljili na pravilih WTO-ja, kar pomeni carine in kvote.

Pogajanja o brexitu: Čas se izteka