Boris Johnson in Ursula von der Leyen sta se pogovarjala po telefonu, pogajanja pa se nadaljujejo v Bruslju. Foto: Reuters
Boris Johnson in Ursula von der Leyen sta se pogovarjala po telefonu, pogajanja pa se nadaljujejo v Bruslju. Foto: Reuters

"Naši pogajalci so v zadnjih dneh delali noč in dan. Kljub izčrpanosti po skoraj enem letu pogovorov in čeprav so bili že večkrat prekoračeni roki, oba misliva, da je odgovorno, da naredimo dodatno miljo," je predsednica komisije povedala po pogovoru z Johnsonom, ki ga je opisala kot konstruktivnega in koristnega.

Dodala je, da sta pogajalce pooblastila za nadaljevanje pogajanj, da bi videli, ali je še mogoče doseči dogovor. "Pogajanja se nadaljujejo tukaj v Bruslju," je sporočila.

Britanski premier pa je po pogovoru dejal, da sta strani glede na trenutno stanje še vedno daleč stran pri ključnih vprašanjih. Ob tem je izrazil upanje, da bodo z EU-jem dosegli dogovor, a da neuspeh pogajanj ostaja "najverjetnejši" scenarij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub temu bodo nadaljevali pogovore. "Združeno kraljestvo zagotovo ne bo zapustilo pogovorov," je dejal Johnson, hkrati pa opozoril, da se morajo pripraviti na trgovanje po pravilih Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

Johnson je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA tudi ponovil svoj predlog, da bi se neposredno pogajali s posamičnimi državami članicami EU-ja, kar so v Bruslju že zavrnili.

Britanski vladni viri so za Reuters pred tem dejali, da je trenutni dogovor za britansko vlado sicer še zmeraj "nesprejemljiv".

Michel: "Na evropski strani bomo ohranili mirno kri"

"Kljub nekaterim komentarjem iz različnih virov v zadnjih tednih menim, da si obe strani želita dogovora in želita si ga zdaj," pa je za irsko radiotelevizijo RTE dejal irski zunanji minister Simon Coveney. "Menim, da je dogovor lahko dosežen, vendar mora biti končan v naslednjih dneh," je dodal.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je medtem za radio France Inter dejal, da bo EU ravnal umirjeno: "Ne bom se izrazil kot Donald Trump, da so naši čolni večji od njihovih, ker se trudim biti resen. Na evropski strani bomo ohranili mirno kri."

"Vsaka priložnost za dosego dogovora je zelo dobrodošla," pa se je odzvala nemška kanclerka Angela Merkel.

Francija se je medtem odrekla načrtom, da bi v Rokavski preliv napotila mornarico. "Ostanimo mirni in nadaljujmo," so iz francoske predsedniške palače ponovili britanski vojni slogan.

Čas se hitro izteka

Čas za dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu se medtem izteka. Sporazum, če bo dosežen, je treba še ratificirati, preden se čez manj kot tri tedne izteče prehodno obdobje, v katerem je Združeno kraljestvo še del evropskega notranjega trga EU-ja in carinske unije. Ključna področja, na katerih ostajajo razlike, so ribištvo, enaki konkurenčni pogoji in upravljanje sporazuma.

Če dogovora do konca leta ne bo, bodo trgovinski odnosi med EU-jem in Združenim kraljestvom temeljili na pravilih WTO-ja, kar pomeni carine, kvote in druge trgovinske ovire, ki jih v 47 letih britanskega članstva v Uniji ni bilo.