Iz kabineta srbskega predsednika so pred srečanjem sporočili, da gre za zasebni obisk v okviru rednih stikov Pahorja in Tadića. Foto: EPA
Iz kabineta srbskega predsednika so pred srečanjem sporočili, da gre za zasebni obisk v okviru rednih stikov Pahorja in Tadića. Foto: EPA
Prihaja Merklova

Nemška kanclerka, ki v torek prihaja v Ljubljano, je med nedavnim obiskom v Srbiji zahtevala odpravo vzporednih institucij na severu Kosova, kar naj bi bil prvi pogoj za srbsko kandidaturo za članstvo v Evropski uniji, je poročal Radio Slovenija.

Srbija mora izboljšati odnose s Kosovom
Merklova je v torek po pogovorih s Tadićem v Beogradu poudarila, da Nemčija želi, da bi Srbija postala članica EU-ja, a opozorila, da je napredek Srbije v približevanju Uniji odvisen od napredka v odnosih med Beogradom in Prištino.

Tadiću je Merklova predlagala, naj se Srbija postopoma približuje EU-ju, ob tem pa opozorila na nujnost napredka v odnosih med Srbijo in Kosovom, saj brez tega Srbija ne more pričakovati napredka v približevanju Uniji. "Vem, da težav ni mogoče rešiti čez noč, a verjamem, da jih je mogoče rešiti," je dejala. Merklova je izrazila tudi nasprotovanje enostranskim potezam pri reševanju kosovskega vprašanja in pozvala k nadaljevanju dialoga med Beogradom in Prištino.

Glavna tema razmere na Zahodnem Balkanu
Glavna tema Pahorja in Tadića na srečanju v soboto zvečer v Beogradu naj bi bile razmere na Zahodnem Balkanu po zaostritvi odnosov na severu Kosova. Tam je izbruhnila kriza, ko je skušala Priština 25. julija prevzeti nadzor nad prehodoma Jarinje in Brnjak na meji s Srbijo, na katerih se ni izvajala julija uvedena prepoved uvoza iz Srbije. Tamkajšnji Srbi so se uprli in postavili cestne zapore ter vztrajali, da mora na spornih prehodih obveljati dosedanji režim. Kriza se je umirila, ko so predstavniki Srbije in Natovih sil Kfor dosegli dogovor, ki predvideva odprtje spornih mejnih prehodov za potniški promet in hkratno prepoved prevoza blaga.

Srečanje - šlo je za delovno večerjo - je potekalo po tem, ko so se v zadnjih dneh okrepile napetosti med Beogradom in Zagrebom, vzrok česar je obisk hrvaške premierke Jadranke Kosor na Kosovu. Po ugibanju medijev naj bi Pahor miril strasti v sporu.

Prihaja Merklova