Premier Pahor je dejal, da Slovenija ne bo podpisala arbitražnega sporazuma, če bo Švedska priča pri enostranski izjavi Hrvaške. Foto:
Premier Pahor je dejal, da Slovenija ne bo podpisala arbitražnega sporazuma, če bo Švedska priča pri enostranski izjavi Hrvaške. Foto:
Stipe Mesić
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je prepričan, da morebiten slovenski stik z odprtim morjem pomeni konec Osimskih sporazumov. Foto: EPA
Pahor in Kosorjeva
Sporazum je dober za obe strani, je znova poudarila hrvaška premierka Jadranka Kosor. Foto: MMC RTV SLO

Pred tem je spletna stran delo.si poročala, da je Pahor v pogovoru za Televizijo Trbovlje namignil na svoj morebiten odstop, če se reševanje spora s Hrvaško ne bo izteklo po pričakovanjih. Pahor je danes nepričakovano obiskal Zagorje, kjer se je na pokopališču poklonil spominu na nekdanjega predsednika države Janeza Drnovška.

Arbitražni sporazum odmeva tudi na Hrvaškem
Hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki je pred kratkim podprl podpis arbitražnega sporazuma, zdaj pravi, da bo vztrajal pri tem, da Hrvaška ohrani mejo z Italijo.

"Če bi sprejeli stik Slovenije z odprtim morjem, bi to pomenilo, da bi morali izgubiti 64 kvadratnih kilometrov morja, kar pomeni, da bi izgubili stik z Italijo," je dejal Mesić med obiskom zadarske županije in dodal, da bi to pomenilo tudi konec Osimskih sporazumov.

Mesić: Slovencem prosto plovbo čez hrvaško morje
Hrvaška bo tako vztrajala pri ohranitvi državne meje z Italijo, Slovencem pa naj bi dopustila prosto plovbo čez hrvaško morje, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal hrvaški predsednik.

Hrvaška škofovska konferenca: Slovenija želi hrvaško morje
Z mnogo ostrejšim stališčem se je oglasila Hrvaška škofovska konferenca, ki je hrvaško vlado pozvala, naj od sporazuma odstopi tudi za ceno blokade ali vstopa v Evropsko unijo. Komisija Iusticija et Pax Hrvaške škofovske konference namreč ugotavlja, da gre pri zahtevi Slovenije po stiku z mednarodnimi vodami za ozemeljske zahteve, v katere Hrvaška ne sme privoliti, tudi za ceno nečlanstva v EU-ju.

Zapisali so, da "hrvaški državljani ne želijo v Evropsko unijo, če Unija ob tem bistvenem vprašanju ne dokaže, da je resnično skupnost prava in moralnih vrednot". Komisija tudi meni, da bi se morala Hrvaška bolj energično zoperstaviti nepravičnim slovenskim prizadevanjem, saj ta ogrožajo pravico in mir ter krepijo destabilizacijo "evropskega jugovzhoda".

Kosor: Sporazum je dober za obe strani
Hrvaška premierka Jadranka Kosor je znova izrazila prepričanje, da bo sabor sporazum v ponedeljek podprl, in ponovila, da je dober za obe strani. Poudarila je ključni dejavnik sporazuma, ki je ta, da bodo vsi postopkovni roki začeli veljati, potem ko bo Hrvaška podpisala pristopno pogodbo z EU-jem in postala članica Unije. "Tega nekateri nočejo razumeti," je dodala Kosorjeva, ki je predsedniku glavne opozicijske stranke SDP Zoranu Milanoviću očitala, da v petek ni prišel na sestanek o sporazumu. Milanović namreč sporazuma še ni podprl, prav tako pa ga ni bilo na pogovor, na katerega ga je povabila Kosorjeva.