STA že 267 dni opravlja javno službo brez vladnega plačila zanjo. Foto: BoBo
STA že 267 dni opravlja javno službo brez vladnega plačila zanjo. Foto: BoBo

Slovensko vrhovno sodišče je nedavno potrdilo, da je v skladu z nacionalno zakonodajo vlada dolžna zagotoviti neodvisnost in ustrezno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja STA. Ta obveznost velja ne glede na to, ali je sklenjena pogodba, je zapisala Jourova.

Podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Jourova je v pismu s srednim datumom spomnila, da je komisija že večkrat izrazila resno zaskrbljenost in pričakovanje do slovenske vlade v povezavi s STA-jem, nazadnje v letošnjem poročilu o vladavini prava. Poudarila je, da je komisija pozorno spremljala razvoj dogodkov v Sloveniji, vključno s pravnimi postopki in razpravami o novi pogodbi o javni službi.

"Razumemo, da je v skladu s slovensko nacionalno zakonodajo slovenska vlada dolžna zagotoviti neodvisnost in ustrezno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja STA, in da je to nedavno potrdilo slovensko vrhovno sodišče," piše v pismu, ki ga je pridobila STA.

Jourova je ponovila že večkrat izpostavljeno stališče, da igrajo javni mediji ključno vlogo v demokratičnih družbah. Foto: EPA
Jourova je ponovila že večkrat izpostavljeno stališče, da igrajo javni mediji ključno vlogo v demokratičnih družbah. Foto: EPA

K temu Jourova dodaja, da po njihovem razumevanju ta obveznost velja, ne glede na sklenitev pogodbe o javni službi. Menijo tudi, da je notifikacija slovenskih oblasti v povezavi s financiranjem STA-ja pri komisiji priznanje te obveznosti.

Slovenske oblasti so namreč januarja pri komisiji notificirale državno pomoč STA za izvajanje dejavnosti obveščanja slovenske javnosti o nacionalnih in mednarodnih novicah v tem letu v vrednosti 2,5 milijona evrov.

Komisija: Naša odobritev ni potrebna

Evropska komisija je najprej večkrat poudarila, da njena odobritev ni potrebna, in slovenske oblasti pozvala k umiku notifikacije o financiranju STA, vendar slovenska stran tega ni storila. Nato je komisija aprila državno pomoč odobrila.

To je poudarila tudi Jourova v pismu. Čeprav je komisija aprila potrdila, da je financiranje STA popolnoma v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh, je bila obveščena, da STA še vedno ni prejela nobenih finančnih sredstev za dejavnosti v tem letu, je zapisala.

Komisija je po navedbah Jourove prejela več pisem od STA o trenutnem položaju s pojasnili glede tveganj za nadaljnje delovanje agencije, kar pomeni veliko tveganje za svobodo in pluralizem medijev v Sloveniji in tudi v EU-ju.

STA mora ohraniti neodvisnost

Podpredsednica komisije je ob tem v pismu ponovila že večkrat izpostavljeno stališče, da igrajo javni mediji ključno vlogo v demokratičnih družbah. Zato je pomembno, da se članice Unije vzdržijo kakršnih koli poskusov neposrednega ali posrednega pritiska na medije, vključno z odrekanjem potrebnega financiranja.

V tem kontekstu je Jourova Simonitija znova pozvala k hitri rešitvi za zagotovitev financiranja STA na način, da bo ta v celoti ohranila svojo neodvisnost. Poleg tega je ministra pozvala k najnovejšim informacijam o dogajanju, zlasti o tem, kdaj in kako bo zagotovljeno financiranje javne službe STA.