Z dosedanjo strategijo predsednice Evropske komisije Barleyjeva ni zadovoljna. Foto: EPA
Z dosedanjo strategijo predsednice Evropske komisije Barleyjeva ni zadovoljna. Foto: EPA

Kot je dejala Barleyjeva, je "najverjetneje, da bi bil lahko postopek za ugotavljanje kršitev glede prekinitve financiranja državni tiskovni agenciji uspešen".

Kot je še dodala v pogovoru za avstrijski konservativni dnevnik Die Presse, je Evropska unija (EU) sicer le delno oborožena za to, da bi preprečila ukinitev neodvisnih medijev na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji.

Nekdanja nemška pravosodna ministrica je še menila, da je obramba pravne države in svobodnih medijev obveza njene nekdanje ministrske kolegice, sedanje predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. Foto: EPA
Nekdanja nemška pravosodna ministrica je še menila, da je obramba pravne države in svobodnih medijev obveza njene nekdanje ministrske kolegice, sedanje predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. Foto: EPA

Obramba svobodnih medijev

Obstaja sicer mehanizem, ki plačilo sredstev EU-ja povezuje s spoštovanjem pravne države. "Ne vemo še, ali je mogoče poseči po tem mehanizmu tudi, ko gre za svobodo medijev," je še opozorila.

"Moje stališče je, da je za učinkovit nadzor nad proračunom EU-ja potreben tudi neodvisen tisk. Potrebujemo medije, ki razkrivajo nepravilnosti. Sodišče EU-ja mora odločiti, ali se bo to zgodilo," je še dejala socialdemokratska evropska poslanka Barley.

Nekdanja nemška pravosodna ministrica je še menila, da je obramba pravne države in svobodnih medijev obveza njene nekdanje ministrske kolegice, sedanje predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

Z dosedanjo strategijo predsednice Evropske komisije Barleyjeva ni zadovoljna.

Evropska komisija je varuhinja pogodb

"Odvisno je predvsem od komisije. Je varuhinja pogodb. Zagotoviti mora spoštovanje pogodb. In za to stori veliko premalo," je dejala evropska poslanka. Ob tem je dodala, da Evropska komisija ni nepolitična, v njej imajo večino konservativci, kar je po njenem mnenju privedlo do napačnega ravnanja glede vlad v Varšavi, Budimpešti in Ljubljani.

Podpredsednica Evropskega parlamenta je sicer poleg tega izrazila pesimizem, da bi lahko slovenskega premierja Janeza Janšo in njegove podpornike zaradi sovražnih napadov na posamezne novinarje prek družbenih omrežij sankcionirali.

V Evropskem parlamentu razprava o medijih

Evropski parlament bo popoldne na plenarnem zasedanju razpravljal o svobodi medijev v Sloveniji.

Sprva načrtovano razpravo o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev na Poljskem in Madžarskem so na pobudo evropskih socialdemokratov konec prejšnjega tedna razširili tudi na Slovenijo.

Evroposlanci bodo razpravljal o svobodi medijev v Sloveniji
Sorodna novica Jourova: Stalni poskusi spodkopavanja financiranja STA-ja so razlog za resno zaskrbljenost

Jourova: Stalni poskusi spodkopavanja financiranja in neodvisnosti STA so razlog za zaskrbljenost

Stalni poskusi spodkopavanja vzdržnega financiranja in neodvisnosti STA ter pogosti verbalni napadi na novinarje v Sloveniji so razlog za resno zaskrbljenost, je izpostavila podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova v razpravi o svobodi medijev v Sloveniji na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

"Močni voditelji pridobijo spoštovanje z dejanji, ne s poskusi utišanja kritičnih glasov," je še dejala.