Vera Jourova. Foto: EPA
Vera Jourova. Foto: EPA

Jourova je dejala, da ima EU moralno dolžnost podpirati demokratične ideale v Rusiji, poroča Guardian. "Ne smemo obupati nad rusko družbo, ne glede na to, kako malo ali kako veliko ljudi želi slišati resnične novice, ne kremeljske propagande," je dejala.

Radio svobodna Rusija naj bi pomagal neodvisnim ruskim medijem, ki so bili izgnani iz Rusije ali so od tam pobegnili.

Kot je pojasnila visoka predstavnica komisije, ne gre za ustanovitev nove radijske postaje, ampak za podporo novinarjem v EU-ju, da bi lahko "proizvajali več vsebin in jih širše delili brez uredniškega vmešavanja".

"Moramo ustvariti razmere, da lahko delajo in povejo zgodbo EU-ja, kot ga vidijo in doživljajo, svojim ruskim poslušalcem. To ni samo moralna dolžnost, to je v našem interesu," je dejala.

Po ruskem napadu na Ukrajino februarja lani in zaostritvi napadov na svobodo izražanja v Rusiji so se zadnji ruski neodvisni mediji preselili v EU. Novaja Gazeta, znana po preiskavah korupcije in ruskih vojn, zdaj izhaja v Rigi. Tam od leta 2014 izhaja tudi portal Meduza.

Od začetka invazije je Rusija sprejela ostre zakone za zatiranje svobode izražanja. Med drugim je zagrožena 15-letna zaporna kazen za širjenje "lažnih" informacij o vojni.

Ta teden je ruski generalni tožilec Meduzo označil za "nezaželeno organizacijo," potem ko je bil ta portal lani že označen za "tujega agenta". Ukrep v praksi portalu prepoveduje poročanje o Rusiji, za kar je zagrožen kazenski pregon novinarjev, virov in podpornikov. Meduza je sporočila, da bo nadaljevala delo.

Predlog EU-ja zdaj odpira možnosti, da bi lahko mediji, kot je Meduza, prejemali sredstva, čeprav ni jasno, kako bi se medijem pomagalo, da bi lahko oddajali tudi v Rusiji.

Glas Amerike kot vzor

Jourova je dejala, da se spominja odraščanja v takratni komunistični Češkoslovaški, in poudarila pomen Radia svoboda Evropa in Glasa Amerike.

Glas Amerike je leta 1942 ustanovila ameriška vlada kot protiutež nacistični propagandi, radio pa je nadaljeval delo med hladno vojno. Leta 1948 je nastal Radio svobodna Evropa, katerega namen je bil širiti vsebine v lokalnih jezikih v sovjetskih satelitskih državah.

Medtem ko EU podpira medije, ki poročajo kritično o Rusiji in Putinovi oblasti, pa prepoveduje ruske državno financirane medije. Tako je nekaj dni po napadu Rusije na Ukrajino EU ruskima medijema Sputnik in RT zaradi domnevnega širjenja propagande med rusko invazijo v Ukrajini prepovedal oddajanje na svojem ozemlju.

Kot je takrat za MMC dejal profesor novinarstva Igor Vobič, blokada s strani institucije, ki vseskozi poudarja pomen svobode govora in medijev, ni samo boj proti dezinformacijam, temveč tudi boj za nadzor nad medijsko krajino.