V stanovanju Eve Kaili v Bruslju naj bi našli več kovčkov, polnih gotovine. Foto: EPA
V stanovanju Eve Kaili v Bruslju naj bi našli več kovčkov, polnih gotovine. Foto: EPA

Eva Kaili in še trije ljudje ostajajo v priporu in bodo obtoženi v preiskavi suma korupcije znotraj omenjene institucije EU-ja, povezane s Katarjem, je povedal vir na belgijskem tožilstvu. Tožilstvo ni navedlo imen, sporočilo pa je, da so štiri od šestih ljudi, ki so jih aretirali v zadnjih 48 urah, prepeljali v preiskovalni pripor. Dva človeka so izpustili.

Gre za enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta. Belgijsko tožilstvo bo preiskovalo obtožbe o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja Katarja, ki trenutno gosti svetovno prvenstvo v nogometu, na politične odločitve v EU-ju.

Preiskava na domu še enega evropskega poslanca

Belgijski organi pregona so v petek in soboto izvedli najmanj 16 preiskav in šest aretacij, zasegli so tudi 600.000 evrov gotovine. Od šestih prijetih oseb so potem dve izpustili.

Poleg tega je bila v soboto zvečer opravljena preiskava na domu še enega poslanca Evropskega parlamenta, so sporočili s tožilstva. Belgijski član socialistične stranke Marc Tarabella je potrdil, da so preiskali njegov dom in mu zasegli računalnik in mobilni telefon. "Pravosodni sistem opravlja svojo nalogo zbiranja informacij in preiskovanja, kar se mi zdi popolnoma normalno. Ne skrivam absolutno ničesar in bom odgovoril na vsa vprašanja preiskovalcev," je zapisal v izjavi.

Že v petek zvečer so preiskali domovanje Eve Kaili v Bruslju. Grški evroposlanki, ki je tudi ena od podpredsednic Evropskega parlamenta, so bili predtem odvzeti tudi vsa pooblastila in pristojnosti.

Premier Golob bo v torek nagovoril Evropski parlament

Evropski parlament se bo prihodnji teden sešel v Strasbourgu, kjer bo v torek evropske poslance nagovoril slovenski premier Robert Golob, sledila bo razprava vodij političnih skupin.

V Strasbourgu se bo tudi srečal s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola in – kot so sporočili iz kabineta premierja – s slovenskimi evropskimi poslanci.

V Evropskem parlamentu bo to sedma razprava v ciklu To je Evropa, v katerih voditelji članic EU-ja predstavijo svoje vizije o prihodnosti povezave, navajajo v parlamentu, kjer so slovenskega premierja napovedali kot enega vodilnih strokovnjakov na področju energetike. (Vir: STA)

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola "se je odločila, da s takojšnjim učinkom ukine vse pristojnosti, dolžnosti in naloge, za katere je bila pooblaščena Eva Kaili kot podpredsednica Evropskega parlamenta", je povedal tiskovni predstavnik predsednice.

"Evropski parlament odločno nasprotuje korupciji. V tej fazi ne moremo komentirati preiskav, ki potekajo, bomo pa sodelovali z vsemi ustreznimi organi pregona in pravosodnimi organi," je ob tem na Twitterju v soboto zapisala Metsola.

O dokončni razrešitvi Kaili s položaja sicer lahko odloča le parlament. Kaili je ena od 14 podpredsednikov parlamenta.

Začasno so jo izključili iz skupine S&D

Iz politične skupine Napredno zavezništvo socialistov in demokratov (S&D), katere članica je Kaili, so v petek sporočili, da so poslanko in eno od podpredsednic Evropskega parlamenta začasno izključili iz skupine. Pred tem so jo izključili tudi iz grške socialistične stranke Pasok.
"Zgroženi smo nad obtožbami o korupciji v evropskih institucijah. Skupina S&D ne dopušča korupcije. Smo prvi, ki podpiramo temeljito preiskavo in popolno razkritje," so sporočili iz politične skupine S&D in zagotovili, da bodo pri preiskavi v celoti sodelovali z vsemi preiskovalnimi organi.

"Glede na preiskavo bi bilo treba Evo Kaili razrešiti s položaja podpredsednice Evropskega parlamenta, da bi zaščitili ugled institucije in zaupanje državljanov," je ob tem v soboto na Twitterju zapisala vodja skupine S&D Iratxe Garcia Perez in dodala, da bodo to "uvrstili na dnevni red naslednje konference predsednikov parlamenta".

Brglez in Nemec: Korupcija je največji sovražnik demokracije

Na dogajanje sta se odzvala tudi slovenska evroposlanca Milan Brglez in Matjaž Nemec, ki tako kot Eva Kalia pripadata stranki S&D. "Šokirana in z nejevero sva včeraj prebrala novice, ki so zaokrožile v bruseljskih, mednarodnih in slovenskih medijih," sta zapisala v sporočilu za javnost.

"Zgrožena sva, da se je to zgodilo v Evropskem parlamentu, v najini poslanski skupini S&D, in pričakujeva, da se bomo znotraj skupine o tem tudi temeljito pogovorili. Pričakujeva, da bo ta pogovor že v okviru seje, ki se začne v ponedeljek, v Strasbourgu, in se bo nadaljeval tudi v naslednjih dneh," sta sporočila poslanca in ob tem poudarila pomen transparentnosti dela poslancev ter se zavzela za dodatno okrepitev mehanizmov za boj proti korupciji.

Dodala sta, da je za komentar konkretnega dogodka zaradi policijskega pridržanja poslanke in tekoče preiskave sicer prezgodaj, a poudarila, da je "korupcija zlo sodobnih družb, ki ne samo ruši temeljev demokracije, ampak tudi spodjeda družbeno kohezivnost v državah". Kot sta poudarila, obsojata vse koruptivne prakse in v konkretnem primeru podpirata neodvisno preiskavo belgijskih pravosodnih organov ter popolno razkritje vseh podatkov.