Premier Pedro Passos Coelho v petek med nagovorom parlamenta o stanju v državi. Foto: EPA
Premier Pedro Passos Coelho v petek med nagovorom parlamenta o stanju v državi. Foto: EPA

Ker državo pretresa politična kriza je, premier Pedro Passos Coelho zaprosil za odlog do konca avgusta, trojka pa je prošnji ugodila.

Vprašanje, ali bo Portugalska zmogla izpolniti pogoje, v katere je privolila v zameno za 78 milijard evrov mednarodne pomoči, je razdelilo domačo politiko, saj je vodja opozicijske socialistične stranke Antonio Jose Seguro v petek zahteval, naj Lizbona z Brusljem poskuša izpogajati drugačen dogovor. "Ne gre za dialog med vlado in našo stranko, saj so tej vladi dnevi šteti. Dialog lahko poteka le še med vsemi strankami v parlamentu, ki želijo najti rešitev za to državo," je dejal Seguro.

Po njegovem pretirano varčevalno naravnana politika grozi, da bo državo uničila. A njegova zahteva je obenem dodatno dvignila stroške zadolževanja, obresti na desetletne državne obveznice so se tako približale osmim odstotkom.

Kako dolgo bo desnosredinska vlada še zdržala, ni jasno, saj so v dvomih glede finančne politike tudi številni ministri. Že v začetku meseca sta odstopila tako finančni kot zunanji minister, a je premier Pedro Passos Coelho zadnjega prepričal, naj ostane v vladi tako, da ga je imenoval za svojega namestnika.

V javnosti je ministrski zbor izjemno nepriljubljen, pozivi po predčasnih volitvah pa se vrstijo. Brezposelnost v državi je 17-odstotna, številni diplomanti se odločajo za selitev v tujino. Še ne tako dolgo nazaj so v Bruslju Portugalsko navajali kot zgledno državo, ki stori vse, kar se od nje zahteva, a zdi se, da je varčevanje, ki med drugim vključuje velik dvig davkov in ostre proračunske reze, zdaj doseglo svoje meje.

Erna Strniša, Radio Slovenija, Jutranja kronika