Evropski parlament. Foto: EPA
Evropski parlament. Foto: EPA

Direktor Transparency International EU Nick Aiossa je ocenil, da bi lahko šlo za še resnejše obtožbe, kot so bile tiste v aferi Katargate.

"Obtožbe, da so bili evropski poslanci plačani za promocijo ruske propagande z namenom destabilizacije evropske demokracije, bi lahko bile bolj resne kot v aferi Katargate. Ne samo, da bi moral Evropski parlament takoj preiskati te obtožbe, temveč bi moral končno uvesti prave reforme za izkoreninjenje kulture nekaznovanosti, ki se je predolgo razraščala," je Aiossa zapisal v sporočilu, objavljenem na spletni strani organizacije.

Sorodna novica Intervjuje za Voice of Europe so podali tudi vidni predstavniki SDS-a, a zanje niso prejeli plačila

Evropske poslance je obtožil, da so po aferi Katargate brezbrižno pristopili k reformam, ki jih niso nikoli vzeli resno. Opozoril je, da zato še vedno ni neodvisnega nadzora in spremljanja njihovega ravnanja, prav tako ni sankcij, ki bi jih učinkovito odvračale od neprimernega ravnanja.

"Če se to tik pred najpomembnejšimi volitvami v zgodovini EU-ja ne bo spremenilo, bo demokracija EU-ja še naprej ogrožena," je še zapisal Aiossa v sporočilu za javnost.

To je dejal po tem, ko je Češka zaradi domnevnega širjenja ruske propagande v EU-ju v sredo uvedla sankcije proti spletenemu portalu Voice of Europe s sedežem v Pragi, belgijski premier Alexander de Croo pa je povedal, da so nekateri evropski politiki za sodelovanje s portalom in za širjenje ruske propagande iz Rusije prejeli celo plačilo.

Pozivi parlamentarnih skupin k preiskavi

Sorodna novica Bruselj po aferi Katargate predstavil predlog za ustanovitev etičnega organa EU-ja

Iz parlamentarnih skupin Renew in Zeleni so zaradi tega predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola pozvali k sprožitvi preiskave.

K nujni razpravi v parlamentu o ruskem vmešavanju pa je pozvala največja politična skupina Evropska ljudska stranka (EPP).

EPP je v sporočilu za javnost izrazila odločno nasprotovanje dezinformacijam in propagandi ruskega predsednika Vladimirja Putina ter poudarila, da je treba na vseh ravneh razkriti nevarnost, ki jo predstavlja za evropsko demokracijo.

Nova afera Bruselj pretresa dobra dva meseca pred evropskimi volitvami in nekaj več kot eno leto po izbruhu afere Katargate, ki je razkrila poskuse vplivanja Katarja in Maroka na odločitve evropskih poslancev in omajala ugled institucije.