Korupcijski škandal je pretresel Evropski parlament. Foto: EPA
Korupcijski škandal je pretresel Evropski parlament. Foto: EPA

Z ustanovitvijo medinstitucionalnega etičnega organa bodo po navedbah Bruslja prvič vzpostavljeni skupni standardi etičnega ravnanja članov in formalni mehanizem za usklajevanje in izmenjavo mnenj o etičnih zahtevah med institucijami.

Ti standardi se bodo nanašali na vrsto področij, med drugim na obveznosti poročanja o interesih in premoženju, sprejemanje daril ali potovanj s strani tretjih oseb, na stranske ali zunanje dejavnosti ter na delovanje nekdanjih članov institucij EU-ja po končanem mandatu.

Novo etično telo se sicer ne bo ukvarjalo s posameznimi preiskavami niti ne bo posegalo v preiskave uveljavljenih obstoječih organov, denimo Evropskega javnega tožilstva (EPPO), oziroma jih kakor koli omejevalo, so pojasnili pri Evropski komisiji.

"Demokracija lahko uspeva le, če državljani zaupajo svojim institucijam. Ljudje po Evropi ne ločijo, ali je škandal izviral iz ene ali druge institucije. Če torej želimo ostati verodostojni v njihovih očeh, moramo vsi upoštevati skupne etične standarde," je dejala podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova, pristojna za preglednost in vrednote. Ob tem je druge institucije EU-ja pozvala, naj hitro podprejo komisijin predlog.

Etični organ še pred evropskimi volitvami?

Jourova meni, da bi bilo treba etični organ vzpostaviti pred evropskimi volitvami junija prihodnje leto, da bi okrepili zaupanje volivcev s "preprostimi in razumljivimi pravili", ki bodo naložena odgovornim.

Skupni standardi bi bili zavezujoči za predstavnike devetih institucij in teles EU-ja, ob Evropski komisiji še Evropskega parlamenta, Evropskega sveta, Sveta EU-ja, Sodišča EU-ja, Evropske centralne banke, Evropskega računskega sodišča, Evropskega ekonomsko-socialnega odbora in Evropskega odbora regij.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že ob začetku svojega mandata leta 2019 obljubila vzpostavitev ustreznega organa, vendar je projekt dobil nov zagon šele po korupcijskem škandalu, ki je izbruhnil decembra lani v Evropskem parlamentu v povezavi z domnevnim podkupovanjem in poskusi vplivanja na politične odločitve, ki sta jih izvajala Katar in tudi Maroko.

Pri nevladni organizaciji Transparency International so bili do predloga Evropske komisije danes kritični. Predlog je po njihovem mnenju daleč od pričakovanega in obljubljenega. Namesto telesa, ki proaktivno spremlja integriteto v institucijah in preiskuje domnevne kršitve etičnih pravil, je ostal le "brezzobi" organ brez kakršnih koli pooblastil za preiskavo ali sankcioniranje, so zapisali v sporočilu.